ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een radiotelescoop zo groot als Europa | NH Gooi
  • Donderdag 07 december 2017

Op 7 december geeft Dr. Huib Jan van Langevelde, hoogleraar Galactische radiosterrenkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “VLBI: Een radiotelescoop zo groot als Europa”.

“Very Long Baseline Interferometry” (VLBI) is een techniek om van meerdere radiotelescopen één hele grote telescoop te maken. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de radiotelescopen van Westerbork. Maar het is ook mogelijk om telescopen te gebruiken die honderden kilometers uit elkaar staan. Dit stelt astronomen in staat om beelden te vormen van heldere radiobronnen met een onwaarschijnlijk hoge nauwkeurigheid.

Voor het combineren van de signalen van de verschillende telescopen is een supercomputer nodig. Zo’n supercomputer staat in Dwingeloo bij JIVE (Joint VLBI In Europe). Huib Jan van Langevelde, directeur van JIVE, zal in deze leziong vertellen over de techniek van VLBI, maar ook over de sterrenkundige onderzoeksresultaten die hiermee geboekt worden.

De lezing wordt gehouden op donderdag 7 december om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren