Ierse Swing Folkband UNICORN in de Kapel te Hilversum

Hilversum - Keltische folk en swing, met Klezmer en Bluegrass uitstapjes. Licht in het hoofd, voeten van de vloer, dorstige keel – een optreden van Unicorn laat de toehoorders nooit onberoerd. De opzwepende Keltische muziek van de folkband loopt doorgaans uit op een feelgood-swingfeestje waarbij uit volle borst wordt meegezongen. Maar laat niemand zich in de luren leggen door het schijnbaar achteloze gemak waarmee de band zich op het podium presenteert, achter die vrolijke façade gaan rasmuzikanten schuil die elkaar ragfijn aanvoelen. UNICORN is een bekende naam in de folkwereld en behoort tot de top aangaande wat Nederland aan semi professionele folk muziek te bieden heeft. Ook internationaal is de band een veel gevraagde act op zomerfestivals. De band treedt standaard in een vierpersoonsbezetting op en zal in de Kapel met zangeres Jolanda Traarbach en violiste Erna Sommer aantreden naast de vaste basis John Kuiper (gitaar) en Martien Tijburg (accordeon) . De band neemt het publiek moeiteloos mee en laat voelen wat er door de eeuwen heen leefde in Ierland.

Aanjagers van het Ierse folk spektakel zijn accordeonist Martien Tijburg en gitarist John Kuiper, het duo vormt inmiddels al ruim 21 jaar het kloppende hart van Unicorn. Om hen heen fladderen leadzangeressen Betty Borstlap en Jolanda Traarbach, en de violistes Martine Nijenhuis en Erna Sommer. Stuk voor stuk professionals met een conservatoriumachtergrond, maar nu eenmaal ongeneeslijk behept met het Keltische folkvirus. De dames kleuren de Ierse en Schotse traditionals eigenwijs in, en stappen net zo makkelijk over op verwante genres als Bluegrass of Jiddische fiddlemuziek. Het zal dus een aanstekelijke zaterdagmiddag worden met folk en fun in de Kapel te Hilversum.

Top muzikanten uit Noord-Holland (Huizen/Haarlem, Langendijk, Midwoud en Hoorn)
Martien Tijburg is een all round duizendpoot op de accordeon en heeft een geheel eigen stijl van spelen. Hij is een kei in folkmuziek en heeft een voorkeur voor de klezmerstijl. Martien is bekend om zijn deelname aan diverse formaties, zoals Knapzak, Van Liefde en Gein en Souza. Ook daar speelde hij al samen met John Kuiper, de fenomenale gitarist die in de jaren 70-80 een succesvol duo vormde met de Engelsman Piers Hayman. Met hem maakte hij drie langspeelplaten. John Kuiper geldt als de ‘koning’ van de ballades. Bovendien is zijn stem zeer geschikt voor bluegrass. In korte tijd heeft hij zich ook het bespelen van de bluegrass-banjo eigen gemaakt.

Erna Sommer speelt sinds haar 11de levensjaar de viool en aan het voormalige conservatorium te Alkmaar viool gestudeerd Na afgestudeerd is zij bij Joop van de Ende aan- en in de (orkest) bak gegaan . Zij heeft bij heel veel musicals gespeeld.
Daarna heeft zij in 1996 haar koers enigszins verzet en is gaan spelen bij het Noord Nederlands Orkest, (NNO, het symfonie orkest voor Groningen, Friesland en Drenthe en bovendien het oudste professionele symfonieorkest van Nederland), waar zij de 1e violiste is. Haar speelstijl kenmerkt zich o.a. door een opvallend prachtige volle en krachtige vullende toon die zij uit haar viool weet te halen en een onberispelijke techniek.

Jolanda Traarbach groeide op in Huizen. De liefde voor het zingen zat er al vroeg in bij Jolanda. Op haar zestiende ontdekte ze de gitaar en wist ze zich dit instrument eigen te maken zodat ze zichzelf kon begeleiden. Haar grote voorbeelden waren in die tijd Kate Bush, Joni Mitchell en Tori Amos. Ze was negentien toen ze voor de lol auditie deed voor het conservatorium. Het was een lucky shot, maar ze werd prompt aangenomen. Haar interesse voor Ierse volksmuziek kwam toen ze na haar conservatoriumstudie een grote reis door Ierland maakt. Ze ging er zelfs twee jaar wonen.

Inmiddels vier cd’s
Inmiddels heeft de band vier cd’s op haar naam staan, waarvan “A new Horizon” en de recentste cd “Destination unknown” onder de liefhebbers van Keltische muziek faam genieten. Unicorn weet het enthousiaste publiek tot de laatste minuut te boeien maar ook te ontroeren. Gelachen wordt er om de humoristische aankondigingen van de nummers, een prachtige mix van emoties en voluit genieten. De band met conservatorium geschoolde artiesten vormt een eenheid, die je zelden tegen komt. Mis het niet; en dus van harte welkom !

Zaterdagmiddag 20 januari 2018 in:
de Kapel , ’s Gravenlandseweg 144, 1217 GA Hilversum
Aanvang concert: 15.30 uur (zaal open 15.00 uur) ; Einde : ± 16.45 uur (zonder pauze)
Entree : € 10,- / pp
Reserveren via www.dekapel.nu/kapelconcerten/ of via unicorn@hetnet.nl / www.unicornmuziek.nl