Scherpe teksten in geestige tragikomedie van Maria Goos

Regio - In de tragikomedie DOEK! repeteren Richard (Peter van Bokhorst) en Lies (Corien van den Wall Bake) samen een voorstelling waarmee ze meer dan twintig jaar geleden afstudeerden en triomfeerden in de theaters. Hij heeft in de afgelopen repetitieweken drie actrices weggepest en is blij met haar tegengas en talent. Zij genoot al tien jaar van het Franse goede leven, maar leeft op bij hun samenspel in een Who’s afraid of Virginia Woolf-achtige zedenschets. Toch wurmen de liefde en pijn van hun oude leven samen zich al snel tussen de repetitieteksten door.

Theater over theater is altijd leuk. Niet alleen omdat dat wat er in het repetitielokaal gebeurt tot de verbeelding spreekt, maar ook omdat het medium bestaat bij de gratie van de verwisseling van schijn en werkelijkheid. Een acteur liegt de waarheid, maar laat zelden zien wie hij werkelijk is.

In 2010 schreef Maria Goos Doek! voor acteurs Peter Blok en Loes Luca. De voorstelling is een theaterpuzzel vol schakelingen tussen de hoofdpersonages en de rol die zij repeteren, maar ook tussen mensen waar ze het over hebben en hun vroegere zelf. Inmiddels is de voorstelling al meerdere keren hernomen, in het Duits en Turks vertaald, gelauwerd met een publieksprijs en in vele theaters gespeeld. Bovendien is DOEK! het lievelingsstuk van de schrijfster zelf. Een verhelderend toneelstuk over echt en onecht, op het toneel, in de kunst en in de liefde.

vr 16 - za 17 - zo 18 - vr 23 febr / vr 9, za 10, vr 16, za 17 en zo 18 maart
Theater in Zuyd, Lange Heul 149a (ingang Akkerlaan), Bussum
aanvang 20.15 uur / zondag alleen matinee om 15.00 uur
Reserveren en meer informatie: www.nhtoneel.nl