Bachkoor brengt Matthäus traditie naar Hilversum

Hilversum - De Matthäus Passion (BWV 244) is één van de bekendste en indrukwekkendste composities van Johann Sebastian Bach. Het beroemde oratorium vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie van Matteüs. Het Bachkoor Holland voert dit meesterwerk ruim drie decennia uit in samenwerking met het internationaal gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest. Onder leiding van dirigent Gijs Leenaars voert het koor het oratorium uit op dinsdag 27 maart in de Sint Vitus Kerk in Hilversum. Aanvang 19:30 uur.

Bachs wonderschone meesterwerk de Matthäus Passion wordt in volle glorie uitgevoerd door internationale topsolisten, musici en het Haags Matrozenkoor. Het Bachkoor Holland voert het werk ook uit in de Grote Kerk in Lochem (24 maart) en de Nieuwe Kerk in Delft (29 en 30 maart). Bachs Matthäus Passion behoort tot de machtigste en ontroerendste uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs. Los van religieuze notities en bespiegelingen is het magistrale stuk van de meester uit Leipzig één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek.

Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Onder leiding van dirigent Gijs Leenaars werkt het koor met topsolisten uit binnen- en buitenland. Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn.

Solisten Matthäus Passion Sopraan Julia Neumann Mezzosopraan Franziska Gottwald Tenor, Evangelist Mikael Stenbaek Bariton, Christus Niklaus Kost Tenoraria's Andreas Karasiak Basaria's Halvor Melien

Datum en locatie
Dinsdag 27 maart, 19:30 u Sint Vitus Kerk, Hilversum

Tickets www.bachkoorholland.nl / Nationale Theaterkassa 0900-9203 (€ 0,45 pm) Bach