Jubileumconcerten Mozartorkest met Goylants Kamerkoor

Bussum - Philharmonisch Orkest Mozart, het oudste orkest van Amsterdam, bestaat dit jaar 140 jaar. Dat wordt gevierd met twee feestelijke jubileumconcerten op zaterdag 21 april in de Wilhelminakerk te Bussum en op zondag 22 april in de Zuiderkerk te Amsterdam.
Het orkest is een samenwerking aangegaan met het Goylants Kamerkoor en solisten.

Rita Rondeel, voorzitter van het Mozartorkest: ‘Wij wilden iets bijzonders doen voor het 140-jarig bestaan van het Mozartorkest. Daarom hebben we het Goylants Kamerkoor, dat een uitstekende reputatie heeft, gevraagd om met ons de Messa di Gloria van Giacomo Puccini uit te voeren. Het is een schitterend jeugdwerk van Puccini, waarin de latere operacomponist is te herkennen.’

Het Goylants Kamerkoor kon zich meteen vinden in de vraag van het Mozartorkest. Rienk Harkema, voorzitter van het koor: ‘Wij houden ervan om samen met onze dirigent Bas Halsema grenzen te verkennen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. De vraag van het jarige orkest paste daar helemaal bij. Aan de ene kant door de spannende en voor ons nieuwe samenwerking met een gerenommeerd symfonieorkest, aan de andere kant door het contrast dat wij mogen aanbrengen met de a-capella koorwerken van Monteverdi en Palestrina.’

Voor de pauze worden uitgevoerd: Respighi – Gli uccelli (orkest), Monteverdi – Lamento d’Arianna (koor), Palestrina – Sicut cervus (koor), Fauré – Pavane (koor en orkest).
Na de pauze: Messa di Gloria – Giacomo Puccini (koor en orkest)

Dirigent is Leon Bosch, die sinds 2006 is verbonden aan het Mozartorkest. Leon Bosch is soloklarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Over het Mozartorkest
Philharmonisch Orkest Mozart bestaat uit gedreven musici; amateurs en professionals. Het orkest is gespecialiseerd in het uitvoeren van symfonische werken van de 17e eeuw tot heden. Bij het Mozartorkest staat het plezier van het samen muziek maken voorop. Het orkest biedt jong talent de kans om te debuteren met een symfonieorkest. De Vereniging Philharmonisch Orkest Mozart is opgericht op 15 november 1878.

Over het Goylants Kamerkoor
Het Goylants Kamerkoor begon vijftig jaar geleden als de Hilversumse Cantorij. In de loop der jaren is de cantorij uitgegroeid tot een volwaardig kamerkoor. Voor het repertoire put men uit de Europese muziekschatkist van de 15e eeuw tot heden, met een voorkeur voor a capella-muziek. Het koor werkt graag samen met instrumentale ensembles of een solist, en treedt nu voor het eerst op met een symfonieorkest. Zo nu en dan wordt muziek uitgevoerd die speciaal voor het koor is geschreven.
www.goylantskamerkoor.nl

Uitvoeringen:
Zaterdag 21 april Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 12 Bussum | Aanvang: 20.15 uur
Zondag 22 april Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72 Amsterdam | Aanvang: 15.15 uur

Kaartverkoop: vooraf via de leden en in de kerk
Toegang: €15, CJP €12, kinderen tot 12 jaar: gratis