Jaarlijkse Herdenking bij Monument voor Joodse kinderen Laren

Laren - Donderdag 19 april wordt tussen 16.00 uur en 18.00 uur stil gestaan bij het Monument voor de Joodse kinderen in Laren. Het is alweer een jaar geleden dat het Monument voor de Joodse Kinderen op initiatief van documentairemaakster Ineke Hilhorst door de Larense bevolking, vele particulieren en leerlingen van de scholengemeenschap Laar & Berg is opgericht.

Het monument herdenkt de 48 kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting die zijn vermoord tijdens de Holocaust. Ook directeur Jan Reitsema, die vele kinderen redde, wordt herdacht. Bij het monument, een cortenstalen sculptuur van de beeldhouwer Lon Pennock, ligt een plaquette waarin de namen van de vermoorde kinderen en hun begeleiders zijn gegraveerd zodat zij nooit zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust.

Van 1909 tot 1965 was in Laren – op de plaats waar nu de scholengemeenschap Laar & Berg staat – , de Berg-Stichting gevestigd. Voor de oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Na de oorlog een tehuis voor Joodse weeskinderen.


De jaarlijkse herdenking is geadopteerd door leerlingen van Laar & Berg. Zij zullen ook voorgaan tijdens de plechtigheid op het Reitsema plantsoen aan de Langsakker in Laren.

Wie aanwezig wil zij bij de bijeenkomst die begint om 16.00 uur in Laar & Berg, kan zich aanmelden via de website www.monumentbergstichting.nl