Jaarwisselingen in Noord-Holland: ieder jaar een ernstig incident

Regio - Als het aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid ligt, komt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zo moet het aantal incidenten rond de jaarwisseling drastisch worden teruggedrongen. Ook in onze provincie ging het de afgelopen jaren meerdere keren mis, zo blijkt uit een inventarisatie.

2012
Vanaf de jaarwisseling 2011-2012 was er elk jaar wel een ernstig incident, meestal vuurwerkgerelateerd. Zo wordt het centrum van Hilversum op de eerste dag van 2012 opgeschrikt door een enorme explosie.

Drie mensen raken gewond en zeker vijftig ruiten in de omgeving sneuvelen nadat een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk in één keer afgaat. Volgens de burgemeester mag Hilversum god op z'n blote knieën danken dat de schade niet veel groter is. De stad is volgens hem ontsnapt aan een ramp.

2013
Een jaar later gaat het mis in Den Helder, waar een 41-jarige man ernstig gewond raakt bij het afsteken van vuurwerk dat na de jaarwisseling even is blijven liggen. Op het wegdek worden delen van zijn hand en het kunstgebit van de man gevonden.

Op de laatste dag van 2013 komt een 51-jarige man om het leven na een vuurwerkincident op het Geldelozepad in Medemblik. Het vuurwerk ontploft recht in zijn gezicht en wordt de man noodlottig.

2014
Zeven medewerkers van poppodium De Vorstin in Hilversum lopen op 1 januari 2014 brandwonden en langdurige of blijvende schade aan hun gehoor op. Ze staan bij het marktterrein als er vanaf een balkon van een appartementencomplex bewust vuurwerk naar hen wordt gegooid.

2015
Weer een jaar later breekt er in de winkelstraat van Alkmaar een grote brand uit na het afsteken van vuurwerk. De brand houdt urenlang flink huis en legt enkele panden aan de Langestraat in de as. Naar aanleiding van de verwoestende vlammenzee wordt er in het centrum van Alkmaar een vuurwerkverbod ingesteld.

2016
Op nieuwjaarsdag 2016 wordt de 22-jarige Sjeddy doodgestoken op de Zomerkade in Haarlem. Hij komt om het leven nadat hij bij een ruzie een neergestoken vriend wil helpen en de boel wil sussen. Drie anderen raken gewond door messteken.

Bron: NH Nieuws (6FM nieuwspartner)