ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vuurwerkvoorlichting in Gooi en Vechtstreek blijkt succesvol: 'geen slachtoffers' | NH Gooi
Foto: NH
Foto: NH

Er belanden elk jaar honderden mensen, waaronder ook veel jonge mensen, in het ziekenhuis na een ongeluk met vuurwerk. Brandweer Gooi en Vechtstreek probeert dit aantal terug te dringen en geeft voorlichting aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8.

Met een filmpje waarin een jonge ooggetuige spreekt over hoe iemand zijn hand verliest bij het afsteken van vuurwerk, probeert de brandweer kinderen de gevaren van vuurwerk duidelijk te maken. Ze gaan 105 klassen af voor vuurwerkvoorlichting.

De kinderen in de klassen zijn niet onbekend met vuurwerk en blijken er ook wel eens mee te stunten. "Ik heb een keer een rotje opengemaakt met m'n neef", vertelt een leerlinge van de Openbare basisschool Blaricum. "En toen heb ik dat rotje in een ander rotje gedaan en het kruid dat erin zat. Vervolgens heb ik het over de heg gegooid. Gelukkig viel het in de vijver van de buurman."

Succes Tijdens de voorlichting in de klas blijkt ook dat de kinderen niet altijd alle gevaren zien die kunnen ontstaan bij het vuurwerk afsteken. Toch hebben de voorlichtingen in de Gooi en Vechtstreek succes. "We hebben afgelopen jaar gemerkt dat we minder branden hebben en géén slachtoffers in deze regio", aldus John van der Zwam van Brandweer Gooi en Vechtstreek. "Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat."

De kinderen geven aan veel geleerd te hebben. "Ik heb geleerd dat je geen capuchon op moet hebben als je vuurwerk afsteekt. En strakke kleren aan moet doen, niet hele losse", zegt een leerling. Een ander zegt: "Ik ga vaker een bril dragen, want dat deed ik eerst niet."

Landelijke campagne De lessen die Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft zijn onderdeel van de landelijke vuurwerkcampagne. Scholen kunnen de gratis lespakketten bestellen en ook zelf voorlichting geven.

Zie ook http://www.nhnieuws.nl/nieuws/215948/Vuurwerkvoorlichting-in-Gooi-en-Vechtstreek-blijkt-succesvol-geen-slachtoffers

Bron: NH Nieuws (NH Gooi nieuwspartner)

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren