ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Orgelconcert Blaricum | NH Gooi

Orgelconcert Blaricum

In april van dit jaar bestaat het Maarschalkerweerd orgel van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. De vaste organisten van de Vituskerk, Bas Groenewoud en Herman van Dijk, zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel.

Het orgel is in 1874 gebouw door Michaël Maarschalkerweerd. Hij bouwde orgels die in de traditie van de neogotiek passen en zijn orgels zijn zeer geschikt voor het spelen van 19e-eeuwse romantische werken. Het orgel in het Amsterdamse concertgebouw is ook van zijn hand. In zijn bedrijf werkten rond 1900 ruim twintig mensen. Na Michaels dood in 1915 werd het bedrijf voortgezet door C.H. van Brussel, J.J. Elbertse en L. Collard, die tot dan toe meesterknechten geweest waren. Elbertse verliet de firma na twee jaar om zijn eigen orgelmakerij op te richten. De firma Elbertse uit Soest heeft jarenlang dit orgel in onderhoud gehad (de tweede én derde generatie trad toe).

In 2023 fuseerde het bedrijf met de firma Van Vulpen. Het orgel in de Vituskerk was oorspronkelijk gebouwd op de koorzolder maar tijdens de grondige verbouwing van de kerk in 2004 werd het orgel naar beneden gehaald zodat het in al zijn pracht te bewonderen is en ook nodig is om dienst te doen als ondersteuning van het koor. Afgelopen jaar is het orgel in de Vituskerk grondig gerenoveerd.

Het concert begint om 14:00 uur en de entree is vrij. Collecte na afloop.