ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Goois Symfonie Orkest: Dromen of dansen? Allebei! | NH Gooi
  • Zondag 16 juni 2019
  • Regio Hilversum

Het Goois Symfonie Orkest luidt de zomer in met Franse en Spaanse muziek. Op zondag 16 juni 2019 speelt het orkest in de Hilversumse Regenboogkerk een zeer afwisselend programma. De vermaarde Wybe Kooijmans soleert in het orgelconcert van Poulenc, waarbij het publiek kennis kan maken met het bijzondere orgel van de Regenboogkerk.

De muziek op 16 juni is soms zeer dromerig en zacht, dan weer sterk ritmisch en met een flink geluidsniveau. Dit is alleen al het geval in het indrukwekkende orgelconcert van Francis Poulenc (1899 - 1963). Het stuk beweegt zich van de barokke wereld van Bach naar de speelse klanken van een kermisorgel. Deze muziek vraagt het uiterste van het 150 jaar oude Britse kerkorgel, dat sinds 2013 in de Regenboogkerk staat. Solist is Wybe Kooijmans, de vaste organist van de Grote Kerk te Naarden en veelgevraagd solist in binnen- en buitenland.

Het orkest speelt meer Franse muziek: de dromerige ‘Prélude à l’après-midi d’un Faune’ van Claude Debussy (1862 – 1918). In dit impressionistische werk liet Debussy zich inspireren door het gelijknamige gedicht van Stéphane Mallarmé. De dwarsfluit staat symbool voor de dromerige faun.
De Franse componist en organist Émile Bernard (1843 – 1902). Schreef het Divertissement in laatromantische stijl voor dubbelkwintet dat hij aan de beroemde fluitist Paul Taffanel opdroeg.

Volop Spaanse ritmes en melodieën klinken in Manuel de Falla’s ‘Sombrero de tres picos’ ofwel ‘De driekanten steek’. Deze onstuimige balletmuziek is gebaseerd op een oud Spaans volksverhaal over een valse gouverneur die een rechtschapen molenaarsvrouw probeert de verleiden. Het zal moeilijk worden voor het publiek om stil te blijven zitten.

Juni wordt een drukke maand voor het Goois Symfonie Orkest. Naast het eigen concert werkt het orkest mee aan een openlucht-concert op vrijdag 21 juni ten bate van de Stichting Papageno. Daar speelt het orkest een paar delen uit het werk van De Falla, evenals uit de Enigma Variations van Edward Elgar.
Na de pauze werkt het orkest mee aan een compilatie van musical-melodieën. De twee musical-sterren Brigitte Heitzer en René van Kooten voegen zich dan bij het orkest, op een eilandje in de vijver van Rust Wat in Blaricum.

Zondag 16 juni, Regenboogkerk, Hilversum 15 uur
Programma:
Fr. Poulenc – Concert voor orkest, strijkers en pauken
(Solist: Wybe Kooijmans)
C. Debussy - ‘Prélude à l’après-midi d’un Faune’
É. Bernard - Divertissement voor blazers
M. de Falla - ‘Sombrero de tres picos’
Prijs: € 15 (donateurs € 10); tot 18 jaar € 5; tot 12 jaar gratis
Kaartverkoop: online te kopen bij Podiumplein en vanaf 14.30 aan de zaal
www.gooissymfonieorkest.nl

Vrijdag 21 juni voor St. Papageno, Blaricum (Rust Wat) zie www.zomerconcert.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren