ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Jo van Gogh-Bonger en het Rozenlaantje in Laren | NH Gooi
  • Zondag 15 maart 2020
  • Regio Laren
Isaac Israëls, Jo van Gogh-Bonger, Vincent van Gogh Stichting
Isaac Israëls, Jo van Gogh-Bonger, Vincent van Gogh Stichting

Op zondag 15 maart 2020 om 15.00 uur geeft Hans Luijten in het theater van Singer Laren een lezing over het veelzijdige levensverhaal van Jo van Gogh-Bonger en op de verbondenheid tussen de Van Goghs en Laren. Luijten is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum en publiceerde in 2019 de goed ontvangen biografie Alles voor Vincent: het leven van Jo van Gogh-Bonger.

Jo van Gogh-Bonger
Jo van Gogh-Bonger (1862-1925) was getrouwd met Vincents broer Theo. Toen de broers kort na elkaar overleden bleef ze achter met haar zoontje Vincent Willem van Gogh (1890-1978) en een grote collectie werken van haar zwager. De rest van haar leven wijdde Jo zich aan de verspreiding en bekendmaking van zijn werk. Dit was geen gemakkelijke opgave in een door mannen gedomineerde wereld. Jo publiceerde een selectie van de brieven van Vincent aan Theo, organiseerde tentoonstellingen en verkocht kunstwerken aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren. Zonder haar inspanningen was Van Gogh nooit zo bekend geworden. Na haar overlijden nam haar zoon de zorg voor de verzameling over. Die kunstwerken vormen nu de kern van wat er in het Van Gogh Museum te zien is.

Het Rozenlaantje
In 1910 lieten Jo en haar tweede echtgenoot Johan Cohen Gosschalk in Laren een zomerhuis bouwen in het Rozenlaantje, genaamd ’t Lanthuys. In opdracht van Ir. Vincent Willem van Gogh, die in 1926 besloot om er met zijn gezin te gaan wonen, werd dit huis uitgebreid tot een villa van vrij grote omvang. Hij bleef hier tot het eind van zijn leven wonen en wist er zich omringd door de prachtigste schilderijen van zijn inmiddels beroemde oom. Een deel van Jo’s boekenkast kreeg een mooie openbare bestemming: na haar overlijden schonk Vincent op haar verzoek driehonderd boeken aan de Openbare Bibliotheek van Laren-Blaricum.

Deze lezing is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen Singer Laren, de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Kaarten zijn te bestellen via www.singerlaren.nl/jovangogh

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren