Live-blog: Coronacrisis Volg het live-blog

Via dit live-blog houdt NH Gooi je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Corona-uitbraak in 't Gooi. Nu live!

Verversen (nieuwste) Terug (nieuwere berichten) Verder (ouder)

 • Gisteren om 20:38

Corona: Nieuws en informatie bronnen

De corona-uitbraak heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving. Er zijn veel vragen van lezers die met onzekerheden en problemen rond het coronavirus zitten. Diverse instanties zijn hulplijnen gestart om die mensen te helpen. Een overzicht.
Het landelijk informatienummer van de Rijksoverheid voor vragen over het coronavirus is 0800-1351 (gratis). Dit informatienummer is elke dag van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken. Voor vragen over ernstige gezondheidsklachten geldt: neem (telefonisch) contact op met de huisarts.

Het Rode Kruis heeft een hulplijn opgezet voor mensen die een luisterend oor nodig hebben of hulpvragen hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Dit nummer is zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar op 070-4455 888 (gebruikelijke belkosten).

Ook de Luisterlijn is de hele dag bereikbaar voor mensen die zich geconfronteerd voelen door de coronacrisis en hierover willen praten. Dat kan dag en nacht via 0900-0767 (gebruikelijke belkosten).

Ouderen die graag een praatje willen maken of met specifieke vragen zitten, kunnen zeven dagen per week bellen met ouderenorganisatie ANBO. De medewerkers zijn van 9.00 tot 21.00 uur op 0348-466 666 (gebruikelijke belkosten) bereikbaar voor zowel leden als niet-leden.
De Kindertelefoon
Kinderen kunnen net zoals in niet-coronatijden gratis en anoniem bellen met de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Dat kan elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur via 0800-0432 (gratis).
Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat online contact nu nog belangrijker is en is daarom de Helpdesk Welkom Online gestart. Ouderen kunnen hier vragen stellen over bijvoorbeeld videobellen en sociale media, maar ook over waar de laatste informatie over het coronavirus te vinden is. De helpdesk is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 088-344 2000 (gebruikelijke belkosten).
Ouderen-Infolijn. Daarnaast heeft ook seniorenorganisatie KBO-PCOB een hulplijn. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 030-3 400 600.

MIND Korrelatie. Mensen met psychische en sociale problemen kunnen terecht bij experts van MIND Korrelatie. Zij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur bereikbaar via 0900-1450 (gratis). Ook worden doordeweeks via een livestream vragen beantwoord door deskundigen en ervaringsexperts.

113 Zelfmoordpreventie. Mensen met zelfmoordgedachten kunnen bellen of chatten met de medewerkers. Hier luistert iemand naar je en denkt iemand met je mee om een stap richting hulp te zetten. De hulplijn is er ook voor naasten die zich zorgen maken om een ander en advies willen vragen. De hulplijn is anoniem bereikbaar via de chat op www.113.nl en via het telefoonnummer 0900-0113. Beide zijn 24/7 geopend.

Hartstichting. Hart- en vaatpatiënten kunnen volgens de Hartstichting ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om eraan te overlijden. Patiënten die die zich zorgen maken of onzeker zijn, kunnen contact opnemen via chat of telefoon. De Hartstichting is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het telefoonnummer 0900-3000 300 (9.00-13.00 uur) en via de chatknop op de website (8.30-16.30 uur).
KVK

Ondernemers die vragen hebben over speciale coronaregelingen kunnen bellen met het KVK Coronaloket. Medewerkers beantwoorden elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur vragen via 0800-2117 (gratis).

Mantelzorglijn. MantelzorgNL heeft de meest gestelde vragen al op een rij gezet, maar mantelzorgers die de richtlijnen van de overheid met betrekking tot hun situatie nog onduidelijk vinden, kunnen op werkdagen contact opnemen. Dat kan tussen 9.00 en 18.00 uur op 030-760 60 55 (gebruikelijke belkosten).


Monuta Uitvaart Hulplijn. Monuta heeft voor mensen die iemand verloren hebben een hulplijn opgezet. Er zijn namelijk coronamaatregelen over uitvaarten opgesteld en daar zijn veel vragen over. De Uitvaart Hulplijn is de hele week van 9.00 tot 21.00 uur te bereiken via 0800-7236274 (gratis).

Psychosociale hulplijn voor zorgpersoneel
Zorgmedewerkers die mentale druk ervaren door de coronacrisis en alle drukte en onzekerheid die daarmee gepaard gaan, kunnen bellen met het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP. Ook leidinggevenden in de zorg kunnen hier terecht voor tips of als ze vragen hebben. De hulplijn wordt bemand door psychologen en is dagelijks tussen 8.30 uur en 21.30 uur bereikbaar op 088-3305500 (gebruikelijke belkosten).

Binnen
• Voor iedereen geldt: blijf en werk zoveel mogelijk thuis.
• Als je kucht/hoest of verkouden bent, mag je niet naar buiten. Ook niet om te gaan werken. Bij koorts moet het volledige huishouden thuisblijven. Voor mensen die werkzaam zijn in zogenoemde 'vitale processen' of een cruciaal beroep hebben (zie lijst), gelden andere regels: zij blijven pas thuis van hun werk als zij ook zelf klachten en koorts hebben.
• Er mogen niet meer dan drie mensen op bezoek komen en zij moeten minimaal 1,5 meter afstand houden.
• Vermijd ook ander lichamelijk contact zoveel mogelijk en schud geen handen.
• Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn gesloten voor bezoekers.

Begeef je je buitenshuis, dan moet je het de volgende regels in acht nemen:
• Houd altijd 1,5 meter afstand tot elkaar
• Schud geen handen
• Groepsvorming is verboden. Als men zich met drie of meer personen bij elkaar begeeft, zonder 1,5 meter afstand te houden, dan kan je beboet worden (max 400 euro). Een uitzondering is er voor gezinsleden.
• Probeer zoveel mogelijk indirect contact te vermijden. Betaal bijvoorbeeld contactloos.
• Vermijd het contact, vooral met ouderen (70+) en andere mensen met een kwetsbare gezondheid. Om deze reden is bezoek aan verpleeghuizen en op bepaalde plekken in ziekenhuizen, niet meer toegestaan.
• Was de handen regelmatig en nies in de elleboog.

Aparte regels voor kinderen tot 12 jaar

• Kinderen tot 12 jaar mogen nog wel bij elkaar in de buurt komen en buiten spelen. Kinderen en begeleiders moeten dan wel ook zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar houden en kunnen alleen naar buiten als zij geen gezondheidsklachten hebben.

 • Afgelopen maandag om 20:49

Wethouder bedankt in video

Wethouder Annette Wolters heeft een video online geplaatst waarin ze haar dank uitspreekt naar scholen, leerkrachten, kinderopvang, ouders en kinderen.

 • Afgelopen maandag om 13:46

Bemiddeling bij burenirritaties

Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Er kunnen daardoor extra veel irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd een verstandige optie. Buurtbemiddeling van Versa Welzijn geeft tips en biedt in het uiterste geval hulp bij een oplossing.

 • Afgelopen maandag om 12:30
© Google Streetview
© Google Streetview

Alle sluizen in winterdienstregeling

De gemeente Hilversum heeft in overleg met de gemeenten in de Gooi & Vechtstreek en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht besloten om te zorgen voor een uniforme regeling voor sluizen en bruggen in de regio. Dit betekent dat de winterregeling van schutsluis ’t Hemeltje verlengd is tot 1 juni. Dit is in lijn met het besluit van de provincies Noord-Holland en Utrecht om de winterregeling te verlengen in verband met het coronavirus.

 • Afgelopen maandag om 10:19

NH Gooi presenteert programma over coronavirus

Het coronavirus houdt ook Gooi en Eemland in de greep. NH Gooi presenteert daarom vanaf maandag (6 april) het programma NH Gooi in Coronatijd. Elke maandag t/m donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur zijn er extra nieuwsuitzendingen op de regionale radiozender NH Gooi te horen. In een aangename muziekmix, hoort de inwoner van deze regio het laatste coronanieuws op regionaal (en landelijk) niveau. Reportages, interviews, achtergronden en vaste specialisten zorgen dat de luisteraar volledig op de hoogte is van het laatste coronanieuws uit Gooi en Eemland.

 • Afgelopen maandag om 08:11
Niet schrikken: sirenes loeien gewoon
Niet schrikken: sirenes loeien gewoon

Niet schrikken: sirenes loeien gewoon

Vandaag is de eerste maandag van de maand, en dat betekent dat de 4278 sirenes om 12.00 uur gewoon zullen loeien. De overheid wil mensen waarschuwen in deze gekke tijd, zodat niemand zich onnodig zorgen maakt. De sirenes zullen eenmalig 1 minuut en 26 seconden loeien. Het is pas een echt alarm als het loeien langer duurt of het meerdere malen achter elkaar gebeurt. De reguliere tests in de maand mei en juni kunnen niet doorgaan omdat deze maandagen vallen op Dodenherdenking (4 mei) en Tweede Pinksterdag (1 juni).

 • Afgelopen zaterdag om 13:30
Thuiszittende KLM’ers verrassen Vooranker
Thuiszittende KLM’ers verrassen Vooranker

Thuiszittende KLM’ers verrassen Vooranker

Een thuiszittend KLM-paar uit Hoofddorp gaat het Huizer woonzorgcentrum Voor Anker vandaag verblijden met bossen tulpen, 200 wegwerpschorten en hygiënische doekjes in deze coronatijd. Die hebben de voor ouderen zo herkenbare geur van Kölnisch Wasser”, zegt piloot Niek Batstra. De afgeleverde partij tulpen worden verdeeld onder drie tehuizen. Samen met zijn vriendin, stewardess Charlotte Landman - dochter van Hart van Blaricum raadslid Han Landman - kozen ze onder meer voor het verzorgingshuis in Huizen, omdat Charlottes oma vroeger in Voor Anker woonde. Ze gaan ook duizend oogmaskers leveren aan ziekenhuizen voor patiënten op de intensive care.

 • Afgelopen zaterdag om 10:43

Update Centraal Coronacentrum in NH Gooi Zaterdag

Sinds twee weken hebben we bij NH Gooi regelmatig contact met het Centraal Corona Centrum in Gooi en Vechtstreek. We praten dan bij over de laatste ontwikkelingen met René Batenburg, inmiddels een vaste gast in ons programma. René is huisarts en nauw betrokken bij het Centraal Corona Centrum.

Luister hier het interview terug of luister tot zaterdag 13:00 uur mee naar de NH Gooi Zaterdag voor het laatste nieuws.

 • Afgelopen vrijdag om 19:58

Tergooi maakt filmpje over IC

Momenteel zijn 25 patiënten in Tergooi opgenomen die bewezen besmet zijn met het coronavirus. Dat is er één minder dan gisteren.

Het ziekenhuis heeft vandaag een filmpje online gezet voor familie en naasten van patiënten die zijn opgenomen op de Corona-IC Unit. Intensivist Peter van de Molen geeft op een duidelijke manier uitleg over het verblijf op deze afdeling.

 • Afgelopen vrijdag om 17:08
Winkelcentrum Kerkelanden Hilversum (Google Streetview)
Winkelcentrum Kerkelanden Hilversum (Google Streetview)

Supermarkten Hilversum kunnen 's nachts bevoorraden

Hilversumse supermarkten mogen de komende tijd vanwege het coronavirus ook 's nachts bevoorraad worden. Dat gebeurt om te voorkomen dat er schappen in de supermarkten leeg raken.
Lees hier het artikel.

 • Afgelopen vrijdag om 14:25

Burgemeesters waarschuwen: 'ontwijk drukte bij mooi weer'

Voor komende weekend is mooi weer voorspeld met vooral op zondag lokaal temperaturen tot 20 graden. Burgemeesters in de regio roepen mensen die van het mooie weer willen genieten op goed afstand te houden en drukke plekken te vermijden. Spreek zo nodig anderen daarop aan, zegt ook burgemeester Niek Meijer in zijn nieuwste videoboodschap.

 • Afgelopen vrijdag om 11:58

GGD-informatielijn weer op zaterdag bereikbaar

Ook komend weekend is het GGD-callcenter geopend op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Dan kunt u met uw vragen over het coronavirus bellen naar (035) 69 26 400.

Zondag zijn is dit telefoonnummer niet bereikbaar omdat er afgelopen weekend nauwelijks telefoontjes bij de GGD binnenkwamen. Het landelijk telefoonnummer 0800 – 1351 is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur - ook in het weekend.

 • Afgelopen donderdag om 19:57

Weer minder patiënten in ziekenhuis

Voor de derde dag op rij is het aantal patiënten met een coronabesmetting in Tergooi afgenomen. Er zijn nu (2 april) 26 patiënten in Tergooi opgenomen die bewezen besmet zijn met het coronavirus. De dag ervoor waren dat er nog 32.

Onder medewerkers zijn geen nieuwe besmettingen vastgesteld, 13 medewerkers verblijven nog altijd in thuisisolatie.

 • Afgelopen donderdag om 18:11
Foto: BEL Communicatie
Foto: BEL Communicatie

Wethouders weer op pad met bedankjes

Ook vandaag gingen wethouder Knoop (Blaricum) en wethouder Van Hunnik (Laren) langs bij kinderopvanglocaties die noodopvang aanbieden en bij scholen in de twee gemeenten. Met een bloemetje en mandarijnen staken zij het personeel een hart onder de riem. In Blaricum werden voor deze actie de mandarijnen gedoneerd door de Albert Heijn uit Blaricum.


Wethouder Knoop: 'Ik ben ongelofelijk blij met de inzet van het personeel zodat er noodopvang geboden kan worden. Natuurlijk ben ik ook de scholen enorm dankbaar dat zij in deze moeilijke tijd doorgaan met lesgeven in aangepaste vorm. We doen het allemaal samen en ik spreek mijn waardering voor hen uit. Geweldig ook dat de Albert Heijn ons hierbij ondersteunt. Zo is maar weer te zien dat er ook veel mooie initiatieven ontstaan in deze sombere tijd.'


Wethouder Van Hunnik: 'Geweldig dat het personeel zich zo goed inzet voor de kinderen. Scholen geven les op een andere manier en de kleine kinderen worden opgevangen zodat ouders met cruciale beroepen aan het werk kunnen. Samen sterk!'


Eerder sprak NH Gooi Radio met wethouder Van Hunnik.

 • Afgelopen donderdag om 17:01

Pieter Broertjes: 'Trots op Hilversum'

Burgemeester Pieter Broertjes heeft een video geplaatst op social media waarin hij het heeft over de 3de week van de coronacrisis. Hij is trots op de manier waarop Hilversummers deze crisis dragen en heeft er vertrouwen in dat wij dit volhouden.

Ook Matthieu Feijen, voorzitter BV Hilversum, komt aan het woord over maatregelen voor getroffen ondernemers.

Verversen (nieuwste) Terug (nieuwere berichten) Verder (ouder)

(Pagina 1)

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
 • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
 • Hip-hop, met Jeffrey Ophof.
 • Kick Down | Vandaag om 21:00.
 • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren