ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eemnes krijgt slim elektriciteitsnet | NH Gooi
  • Regio Eemnes
  • Thema Milieu
  • Vrijdag 22 december 2017 om 11:27

In Eemnes gaan honderden huishoudens en enkele bedrijven stroom aan elkaar verkopen tegen een continu wisselende prijs. Dat gebeurt met een zogenaamd slim netwerk. Om dit mogelijk te maken is er ontheffing van de elektriciteitswet verleend aan energiecoöperatie Eemnes Energie. Op meer plaatsen in Nederland zijn plannen voor zo’n slim elektriciteitsnetwerk.

Slimmere netwerken zijn nodig nu duurzaam opgewekte stroom een steeds groter deel uitmaakt van de energiemix. Anders dan bij een elektriciteitscentrale op gas is de productie van zonnestroom of windenergie lastig aan te passen op de vraag van dat moment. Opslag in batterijen kan dat probleem deels oplossen, maar voor een betere balans van vraag en aanbod worden slimme netwerken ontwikkeld. Zo kan een huishoudelijk apparaat bijvoorbeeld gaan werken op een moment waarop veel aanbod is en daarmee de prijs dus laag.

Het koppelen van de stroom in autoaccu’s is een volgende stap in het balanceren van vraag en aanbod naar elektriciteit. Eemnes wil in 2030 een groot deel van het dorp afgekoppeld hebben van het aardgas

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren