De gemeente Huizen schrapt per 1 januari 2019 de waarderingssubsidie aan organisaties en instellingen als de Nederlandse Händelvereniging, Vereniging Groei & Bloei (afdeling Gooi-Noord) en de Gooise Operette Vereniging.

Het college van b en w heeft de afgelopen tijd alle gemeentelijke bijdragen onder de loep genomen. Naast de incidentele en budget/prestatiesubsidies gaat het om waarderingssubsidies. Het betreft eenmalige, kleine bedragen - maximaal tweeduizend euro - aan de kosten van een activiteit.Lees ook: Streep door stoepkrijtverbod en andere overbodige wetten in Huizen.In ruil voor deze bijdrage vraagt de gemeente geen specifieke prestaties. Sinds jaar en dag krijgen dezelfde organisaties een waarderingssubsidie. De verstrekking is een automatisme geworden, constateert het college.Daarbij is het systeem is niet transparant: waarom krijgt de een geld en de ander niet? De subsidievorm ’heeft geen toegevoegde waarde’. Vandaar dat b en w er nu vanaf willen.

Andere route

Het merendeel van de bestaande ontvangers van de waarderingssubsidie krijgt met ingang van 2019 een gemeentelijke bijdrage via een andere route. Voor de Stichting Atelierroute Huizen (450 euro) en de Historische Kring Huizen (270 euro) komt die uit het cultuurpotje, en voor de Hervormde Jeugdraad (1636 euro) uit het jeugdbudget.Andere bijdragen gaan voortaan via de nieuwe WMO-post ’informele cliëntondersteuning’. Het gaat om de Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Huizen (1000 euro), de Stichting Vier het Leven (1900 euro), de Stichting Rolstoelbus ’t Gooi (1300 euro) en de Stichting Servitas (908 euro). De Stichting Tussen Vecht en Eem krijgt voortaan een jaarlijkse donatie ter waarde van 115 euro, ’omdat de activiteiten van belang zijn voor Huizen en de regio’.De nieuwe wind die waait in het Huizer subsidiebeleid betekent dus wél slecht nieuws voor vier andere ontvangers. Vanaf 2019 is er geen ’vaste’ bijdrage meer voor de Nederlandse Händelvereniging (1000 euro), de Vereniging Groei & Bloei (270 euro) en de Gooise Operette Vereniging (270).Deze clubs kunnen nog wel incidenteel subsidie krijgen voor een bijzondere activiteit, die afwijkt van het gebruikelijke programma.De bijdrage aan de Stichting Sint Jozefzorg Avondschool (2000 euro) krijgt niets meer, simpelweg omdat deze organisatie een punt achter de activiteiten heeft gezet.Alle clubs waren bij de beschikking voor 2017 al gewaarschuwd voor het feit dat het college de subsidie kritisch tegen het licht ging houden. Inmiddels hebben ze ook allemaal te horen gekregen welke kant het precies uitgaat. Het college gaat daarover binnenkort met ze in gesprek.

Bron: De Gooi- en Eemlander

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 19:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren