ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Kortenhoefse grondeigenaren zetten vraagtekens bij 'vage' ecologische visie van provincie | NH Gooi
  • Thema Natuur
  • Woensdag 29 januari 2020 om 16:21
  • Carlijn Kolk
Koeien Kortenhoef
Koeien Kortenhoef NH Nieuws

KORTENHOEF -  De provincie wil honderden hectare grond in de Kortenhoefse polder omtoveren tot natuur. Maar die grond is nu nog in handen van Kortenhoevers zelf en zij zijn bezorgd over de toekomst van hun 'achtertuin'. Ze vinden de ecologische visie van de provincie maar 'vaag' en 'ongegrond'. 

In het hol van de leeuw, tijdens een drukbezochte bijeenkomst, probeerde de provincie gisteravond duidelijkheid te geven over de ideeën die ze heeft voor de polder. Ze wil terug naar hoe het vroeger was; een grote diversiteit in types natuur. Op dit moment is er vooral gras, water en bos en zijn er geen bloemen en planten te vinden. Het doel is om natuurverbindingen te realiseren en de waterkwaliteit verbeteren. 

De provincie zou graag zien dat er meer trilveen, nat schraalland, waterplanten en moeras komt in het gebied. Maar dat betekent tegelijkertijd dat er geen (of weinig) plek is voor vee, want bemesting houdt de gewilde natuur tegen. 

Kortenhoever Matthijs van den Adel vindt de visie van de provincie vaag en te sterk vanuit de studeerkamer in Haarlem geschreven:

NH Nieuws

Verenigd

De grondeigenaren vinden het ongelooflijk dat er plannen over hun grond zijn gemaakt zonder dat zij erbij betrokken zijn. En dat terwijl de meeste mensen dieren op het land hebben staan. Ze zijn dan ook ongerust over de toekomst. De provincie sprak gelijk over onteigenen als de Kortenhoevers niet mee zouden werken.

Om sterker te staan hebben ze zich verenigd in vereniging BAKEN. En dat lijkt te werken, want de provincie stelt zich al flexibeler op. Zo blijft een strook land direct achter de huizen vrij voor de eigenaren en zijn een paar dieren in het land geen probleem.

Belangen

Maar de Kortenhoevers zijn nog niet tevreden en bang dat de belangen van de recreanten en de bloemen en planten zwaarder wegen dan van hen. "Mensen kunnen hier al aan alle kanten recreëren. Ze kunnen varen, zwemmen, naar de hei. Dan is het vervelend en onterecht dat er totaal makkelijk over ons heen gewalst wordt vanwege die paar recreanten die hier al makkelijk kunnen recreëren", zo merkte iemand op.

Aanleiding

Dit plan van de provincie is onderdeel van het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Dat is een akkoord dat eind 2017 is getekend door 21 verschillende partijen die de omgeving op het gebied van recreatie en natuur een impuls wil geven. Ook in Loosdrecht en Ankeveen moeten, vooral agrarische gronden, omgetoverd worden tot natuur.

De provincie bleef tijdens de bijeenkomst benadrukken dat het plan nog lang niet in kannen en kruiken is, maar dat de ecologische visie een zogenoemde 'bouwsteen' is. Alle bouwstenen samen vormen het uiteindelijke plan, maar welke belangen en bouwstenen zwaarder wegen hadden ze nog geen duidelijk antwoord op. 

De vereniging is er niet gerust en op blijft strijden: 

NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren