ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum herdenkt hoe dorpsgenoten tijdens de Februaristaking het werk neerlegden | NH Gooi

HILVERSUM - Met het leggen van kransen voor het monument op de begraafplaats heeft Hilversum gistermiddag de Februaristaking herdacht. Burgemeester Pieter Broertjes noemde de namen op van de medewerkers van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek - de plek waar de Hilversumse Februaristaking begon - die de oorlog niet overleefden. "Zodat we ze nooit vergeten", aldus Broertjes.

NH Nieuws

Met de Februaristaking werd op 25 februari 1941 voor het eerst echt gedemonstreerd tegen de Duitse bezetter en de vervolging van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog. De staking begon in Amsterdam, maar kreeg navolging in plaatsen als Weesp en Hilversum.

Dag later

De grootschalige staking vond in Hilversum echter een dag later plaats, waardoor de herdenking ook een dag later is dan de landelijke. 

Voorafgaand aan de plechtigheid op begraafplaats Gedenkt te Sterven was er een herdenkingsbijeenkomst in Museum Hilversum. Daar sprak onder andere de Amsterdamse oud-wethouder Roel Walraven.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren