ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Molen in het Naardermeer draait overuren door gigantische regenval | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Thema Het weer
  • Zaterdag 29 februari 2020 om 10:04
  • Carlijn Kolk
Molen de Onrust
Molen de Onrust NH Nieuws

NAARDEN - Het was de natste februari alle tijden met maar liefst 160 millimeter regen. Dat betekent hard werken voor de molen en molenaar. "Het zijn drukke tijden", vertelt molenaar Thon Stoffelen.

Molen De Onrust is verantwoordelijk voor het waterpeil in het Naardermeer. Oftewel, alle regen die valt maalt de molen eruit en gaat richting de Vecht. "Dat is nodig, want anders zou het water over de dijken stromen en dan hebben onze buren natte voeten", vertelt de molenaar. Normaal is het peil in de winter -90 centimeter. "Door de overvloedige regenval zitten we nu op -85 centimeter."

NH Nieuws

"We hebben meer werk dan we eigenlijk willen, want andere dingen blijven achter", vertelt hij lachend. "Het is niet erg, maar het moet niet een maand lang zijn."

Harde wind

En het zit de molenaars ook niet mee, want door de harde wind staat de molen meer stil dan ze lief is. "Als je op een gegeven boven windkracht 8 uit komt, kunnen we al niet meer malen." Dan is het risico te groot dat de molen kapot gaat.

Dus hebben ze de afgelopen weken tussen de buien door zo veel mogelijk water proberen af te voeren naar de Vecht. De molen moet nog even flink aan de bak, want het waterpeil moet nog vijf centimeter zakken.

En dat klinkt weinig, maar de oppervlakte van het Naardermeer is 800 hectare. "Met deze wind doen we er ongeveer 6 á 7 dagen over om die vijf centimeter weg te halen. Dus hoeven ze zich voorlopig niet te vervelen. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren