ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zorgen over toenemende vergrijzing Hilversumse Meent: "Dit is een bedreiging" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Wonen
  • Vrijdag 28 februari 2020 om 13:55 | bijgewerkt: om 13:57 uur
  • Sjoerd Stoop
Ouderen bejaarden stock
Ouderen bejaarden stock Adobe Stock

HILVERSUM - Steeds meer vergrijzing en te weinig passende woningen voor ouderen. De Hilversumse wijk de Hilversumse Meent maakt zich zorgen over het feit dat de bewoners steeds ouder worden. En dat is een probleem, concludeert zorgkenniscentrum Vilans dat met de wijk een onderzoek heeft gedaan naar de vergrijzing. 

Dat de Hilversumse Meent aan het vergrijzen is, is al langer bekend. Van de wijkbewoners is nu 33 procent ouder dan 65 jaar, 43 procent ouder dan 55 jaar. Dat gaat de komende jaren alleen maar toenemen. De wijk wil daar op voorbereid zijn. 

Rollator stock
Adobe Stock

De afgelopen tijd werd voor het rapport 'Ouder worden in de Hilversumse Meent (kan niet zonder jonger)' onderzocht of de Hilversumse Meent klaar is om de vergrijsde wijkbewoners zo goed mogelijk op te vangen. Er werd onder meer gekeken welke plannen, processen en voorzieningen nodig zijn om de Meent leefbaar een aantrekkelijk te houden voor ouderen en ook jongeren. Er werd gekeken naar thema's als wonen en huisvesting, maar ook naar zorg en voorzieningen. 

Goed leefbare wijk

De onderzoekers zijn nu over het algemeen positief over de wijk. Ze noemen de Hilversumse Meent 'een goed leefbare wijk'. Sterker nog: de vergrijzing heeft nu een positief effect op het 'sociaal kapitaal'. Daarmee bedoelen de onderzoekers te zeggen dat de bewoners betrokken zijn bij de wijk en de buurtgenoten.

Seniorenwoningen

Maar zorgen zijn er ook. Vooral als het gaat om goede zorg, voorzieningen, veiligheid en woningen. Vooral op het vlak van woningen moet er wat gebeuren. Er is nu sprake van een 'mismatch' tussen het woningaanbod en de bewoners van de Meent. Veel mensen wonen in huizen die niet geschikt zijn voor ouderen, zoals eengezinswoningen met meerdere verdiepingen die te groot zijn en waar ouderen te veel risico lopen op bijvoorbeeld van de trap vallen. Ook eenzaamheid is een groter probleem. 

Voor ouderen is verhuizen naar een seniorenwoning een uitkomst, maar dat is niet heel makkelijk. De woningmarkt zit muurvast en veel seniorenwoningen zijn er niet, terwijl de ouderen in de Hilversumse Meent graag wel in hun wijk willen blijven wonen. Er moet dus nieuwbouw komen. "Dit woon-zorgcomplex dient centraal in de wijk te komen zodat de bewoners gebruik kunnen (blijven) maken van de voorzieningen in de Kruisdam en het winkelcentrum", aldus de onderzoekers. 

Ziektelast

Een ander probleem is de toenemende ziektelast onder ouderen. Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, geeft dat veel druk op de zorg in de wijk. Ook daar moet volgens de onderzoekers naar gekeken worden. Zo moet onder meer het mantelzorg- en vrijwilligerspotentieel op peil blijven. 

Het rapport van de onderzoekers is vandaag overhandigd aan wethouders Wimar Jaeger en Karin Walters. De stichting Hilversumse Meent hoopt dat de wethouders ermee aan de slag gaan. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren