ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Scholieren ontrafelen oorlogsverhaal van Hilversumse Jan Coenraad Koopmans | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Ongeval
  • Dinsdag 03 maart 2020 om 08:30 | bijgewerkt: om 08:51 uur
  • Carlijn Kolk
Jan Coenraad Koopmans
Jan Coenraad Koopmans Privéfoto

HILVERSUM - Scholieren van de Savornin Lohmanschool in HIlversum doen onderzoek naar vijf Gooise oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen in kamp Wöbbelin in het noorden van Duitsland. Deze slachtoffers zijn nu alleen een naam op een lijst, maar de scholieren proberen ze een gezicht te geven. NH Nieuws volgt ze in hun zoektocht.

Kamp Wöbbelin is een dependance geweest van het grote kamp Neuengamme en heeft eigenlijk maar tien weken bestaan, aan het einde van de oorlog. De Duitsers raakten in paniek, omdat de geallieerden eraan kwamen.  Toen hebben ze dat kamp nog snel even uit de grond gestampt en eigenlijk zijn er maar weinig mensen die dat hebben overleefd. 

Eerder wisten de scholieren al het verhaal van Evert Ooms te achterhalen en nu hebben ze ook de familie Jan Coenraad Koopmans gevonden. "Via Portugal is er een bericht bij nabestaanden hier in Nederland gekomen en die hebben contact met ons opgenomen en foto's gestuurd", vertelt docent Nelleke de Roon. "Waaronder een foto van zijn ouderlijk huis op de Langestraat in Hilversum en die gaan we nu zoeken."

NH Nieuws

Gat in de lucht 

Toen leerling Sophia de mail zag van de familie van Jan Koopmans sprong ze een gat in de lucht. "Wie liepen een beetje vast op een gegeven moment en waren echt hopeloos. Dus toen we de informatie binnenkregen, waren we echt heel blij."

Jan Coenraad Koopmans is maar 28 jaar geworden. Hij is geboren als zesde zoon van kruidenier Rients Koopmans en Maaijke Cornelia Repko. Na het doorlopen van de ambachtsschool was hij eerst enige jaren bakker en vanaf 1937 kantoorboekhandelaar in Bussum. Begin 1945 is hij wegens het bezit van oranje feestartikelen in de winkel, bedoeld voor de bevrijding, opgepakt door de Duitsers. Hij overlijdt later ten gevolge van besmetting met dysenterie (via een besmet bed).

Oranje vlaggetjes 

Sophia kan het niet geloven dat hij door zoiets kleins als oranje vlaggetjes is opgepakt. "Verschrikkelijk. Weg van alle familie en vrienden die je had." Docent Nelleke de Roon vindt het bijzonder en mooi dat ze al deze informatie nu hebbben. "Maar het is ergens ook wel heel triest. Te bedenken dat zo'n jong iemand het leven heeft moeten laten en wat de reden is geweest dat hij is afgevoerd. Hij is gestorven omdat hij vlaggetjes in zijn winkel had. En dat maakt het verhaal eigenlijk wel heel triest."

Het ouderlijk huis van Jan is helaas gesloopt en heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw. De leerlingen hebben wel het gevoel dat ze hem beetje bij beetje leren kennen. "Ik weet zeker dat er nog meer raadsels zijn die we nog niet hebben ontdekt. Het is wel gek dat je het geheime leven van iemand in gaat die je niet kent", zo besluit Sophia. 

Meer informatie

De leerlingen zijn nog lang niet klaar en blijven speuren, dus als je iets weet over:

  • Meneer N. van Dinther (geboren op 5 mei 1905) uit Hilversum
  • J.C. Koopmans, (geboren op 19 november 1916) uit Hilversum
  • K.J. H. ten Hengel (geboren op 26 december 1923) uit Maartensdijk
  • L. Reeders (geboren op 5 juli 1901) uit Loosdrecht

Dan kan je het mailen naar n.deroon@savorninlohman.nl

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren