ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een jongensdroom: vliegen in een zelfgebouwd vliegtuig | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Wonen
  • Woensdag 11 maart 2020 om 15:29 | bijgewerkt: donderdag 12 maart 2020 om 12:37 uur
  • Thijs Bentvelzen

HILVERSUM - Alle drie noemen ze het een uitgekomen jongensdroom: Ron, Wim en Joop zijn prominente leden van de Nederlandse Vereniging voor Amateur Vliegtuigbouwers (NVAV). Een kleine groep 'luchtvaartjunkies' die met bloed, zweet en tranen helemaal zelfstandig een vliegtuig bouwen. En daar dan nog mee gaan vliegen ook.  

Vliegen
Thijs Bentvelzen

Wim en zijn knalrode tweezitter

In een knalrode tweezitter kiest Wim Benschop regelmatig vanuit Vliegveld Hilversum het luchtruim. De Rijsenhouter droomde al vanaf zijn zestiende van zijn eigen vliegtuig. "Maar er waren altijd redenen om het niet te doen: relaties, kinderen, carrières. En dan ben je ineens zestig. Toen besefte ik: het was nu of nooit." 

De meeste mensen die zelf een vliegtuig bouwen, zijn net als Wim lid van de NVAV. Ruim honderd leden hebben een vliegtuig het luchtruim in gekregen. Nog tientallen projecten zijn in aanbouw. 

Wim bouwde zijn vliegtuig grotendeels in de garage. De vleugels namen maandenlang het leeuwendeel van de woonkamer over en de staart lag in de slaapkamer. "Daar was niet iedereen blij mee. Voor het bouwen van een vliegtuig heb je niet alleen tijd en geld nodig, maar ook een ijzersterk huwelijk", vertelt Wim met een dikke knipoog. 

Wims experiment maakt zijn vliegdebuut

In mei vorig jaar was het zo ver: nadat hij alle keuringen had gehad en een felbegeerd bewijs van vliegvaardigheid had gekregen,  maakte Wims experiment zijn vliegdebuut. "Zo'n eerste vlucht is toch wel spannend, maar eenmaal van de grond zat ik eigenlijk wel heel relaxed."

Zijn Sonex Legacy haalt een maximale hoogte van 3000 meter en een topsnelheid van 300 km/u. Inmiddels heeft de bouwer er zo'n vijftig vlieguren opzitten. De eerste tien vlieguren maakte hij alleen. "Dat zijn de risicovluchten", aldus Wim. Maar hij hoopt binnenkort eindelijk zijn vrouw mee de lucht in te krijgen.

Onze verslaggever mocht vanaf Vliegveld Hilversum met Wim mee de lucht in. Artikel gaat door onder de video.



De eerste vlucht

De Nederlandse Vereniging voor Amateur Vliegtuigbouwers ontstond rond 1969 toen het door Cor Dijkman Dulkes ontworpen en gebouwde vliegtuig 'per ongeluk' opsteeg tijdens een proefrit over strand Wijk aan Zee.

 

Nederlands eerste experimentele vlucht eindigde ruim 70 kilometer verderop in Zestienhoven, Rotterdam. Toegesnelde autoriteiten namen het vliegtuig meteen in beslag. Nederlands eerste amateurvliegtuig heeft uiteindelijk nooit meer gevlogen: het vliegtuigje bleek niet luchtwaardig te zijn.

 

Joop moet vliegen

"Ik kon niet stilblijven staan na mijn pensioen. Als vlieger moet je vliegen!" Joop Sint Jago werkte meer dan 27 jaar als piloot voor KLM, tegenwoordig is hij voorzitter van de NVAV. In een grote werkplaats in Eemnes knutselt hij al maandenlang aan zijn eerste eigen vliegtuig.  

De vloer en wanden zijn bezaaid met bouwtekeningen, gereedschap en onderdelen. Glunderend staat Joop over zijn project gebogen. Tijdens zijn lange carriere als piloot had hij nooit van de NVAV gehoord, maar toen hij het amateur vliegtuigbouwen eenmaal ontdekte was hij om. "Ik heb nooit eerder zoiets gedaan, maar het voelde als de logische volgende stap. Vliegen is een drang naar vrijheid. Hoe fantastisch is het als je die vrijheid zelf kan bouwen."

Loopings

Joop heeft gekozen voor een VAN’s RV7. "Een heel betrouwbaar en veelgebouwd model. En: je mag er mee stunten! Hoewel stunten niet helemaal de juiste benaming is. Het zijn eerder aerobatic", voegt hij er snel aan toe. "Maar je kunt er bijvoorbeeld loopings mee maken." 

Volgens Joop gaan er makkelijk 2000 manuren in het bouwen van zo'n vliegtuig zitten. De een bouwt hem in 2 jaar, de ander in 12. Wanneer Joop klaar is? Hij hoopt in het najaar het luchtruim te kiezen. Wim en Ron grinniken. "Met een beetje geluk haal je het najaar vólgend jaar", zegt Ron. "Ik heb altijd geleerd, als iemand vraagt wanneer je vliegtuig klaar is zeg dan altijd: 'woensdag'. Welke woensdag dat laten we in het midden." 

Wet- en regelgeving

Een zelfgebouwd vliegtuig moet een bewijs van vliegvaardigheid hebben. Hiervoor wordt het voertuig uitvoerig door een inspecteur gecheckt. De piloot heeft verder een vliegbrevet nodig.

 

Sinds de eerste vlucht van Cor zijn er verder  strikte regels opgesteld voor het vliegen met een zelfgebouwd vliegtuig. Zo mag men niet boven de bebouwde kom vliegen of in de buurt van grote vliegvelden. Ook nachtvluchten en commerciele vluchten zijn uit den boze.

 

Voor een volledig overzicht van de wet- en regelgeving kijk hier

Ron bouwt en sloopt vliegtuigen

"De voldoening die je krijgt is enorm als je in de lucht bent." Volgens Ron Norp gaat er niets boven een zelfgemaakt vliegtuig. 

Zelf kocht hij een opknapper. "Niet het vliegen, maar het knutselen gaf mij de meeste voldoening. Je kan er eindeloos werk in steken en het is nooit écht af."

Schilderdoek

Zijn eigen vliegtuig verkocht Ron een paar jaar gelden. Tegenwoordig vliegt hij, naast zijn werk voor NVAV, regelmatig formatievluchten bij vliegveld Lelystad. Ron werkt verder partime als kunstenaar. Daarvoor doet hij precies het tegengestelde van het bouwen, namelijk het in stukken zagen van afgedankte vliegtuigen. De aluminium rompdelen gebruikt hij als schilderdoek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Weekend Live | Vandaag om 19:00.
  • Your New Music Update met Lambrecht Veerman
  • Flashback Radio Show | Vandaag om 21:00.
  • Dancehits uit de jaren 70, 80, 90, 00 gepresenteerd door Marcel Hergaarden.
  • 40UP Beat | Vandaag om 23:00.
  • Mark van Dale
Net gemist?

De Lunchclub

Vandaag om 12:00.

Terugluisteren