ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Videobellen met de dokter: Tergooi wil het ook ná de coronacrisis | NH Gooi

HILVERSUM - Geen ritje naar het ziekenhuis, maar een (video)belletje met de dokter. Door de coronacrisis ontkomen we er niet aan. Toch is de kans groot dat de dokter je ook na de coronacrisis voor veel dingen gewoon blijft bellen. "Door de ervaringen die we nu door het coronavirus opdoen, kunnen we je straks veel makkelijker op afstand helpen", vertelt Wencke Fassbender van Tergooi.

Dokter webcam
Adobe Stock

Het moet gezegd worden: het Gooise ziekenhuis kijkt al veel langer hoe ziekenhuiszorg beter en efficiënter kan, ook al voor het coronavirus. Bellen met de dokter bijvoorbeeld, maar ook zorg thuis of op andere locaties dan in het ziekenhuis. 'Zorg dichterbij', zo noemt Tergooi het programma dat samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de huisartsen en de zorginstellingen uit de regio is gestart.

Dat er in de toekomst veel minder zorg in het ziekenhuis zelf wordt geleverd, heeft een reden. Tergooi heeft nu nog twee ziekenhuizen, een in Hilversum en de ander in Blaricum. Dat is niet lang meer zo. Over ongeveer drie jaar sluiten de twee bestaande ziekenhuizen en neemt Tergooi haar intrek in een nieuw ziekenhuis, in Hilversum. Dat gloednieuwe ziekenhuis is 30 procent kleiner dan de twee ziekenhuizen nu samen. Het gevolg: het ziekenhuis gaat straks 20 procent minder zorg op locatie verlenen. Dat moet straks allemaal anders geregeld worden.

"Want zeg nou eerlijk: is het altijd echt nodig om naar het ziekenhuis te komen? Wij denken van niet"
Wencke fassbender

Stroomversnelling

Er wordt al langer gekeken hoe de technologische hulpmiddelen die we tegenwoordig allemaal op zak hebben kunnen worden ingezet. Het coronavirus zorgt ervoor dat alles in een enorme stroomversnelling terecht is gekomen. "Door het coronavirus kunnen we niet iedereen zomaar meer in het ziekenhuis ontvangen. Toen het virus uitbrak, moesten we bijvoorbeeld besluiten om een hoop van de afspraken op de polikliniek af te zeggen en te vervangen voor telefonische consulten", vertelt Fassbender. 

"Dat was eerst allemaal nieuw, onwennig en we moesten allemaal een beetje het wiel uitvinden. Maar het was wel pure noodzaak, want we konden niet anders. We merken dat bellen of beeldbellen met de dokter ondertussen al best gewoon is geworden. Mensen zijn er razendsnel aan gewend, sommigen weten al niet beter. Dat is echt een van de positieve kanten van het coronavirus."

Dat het nu zo soepel loopt, zorgt ervoor dat één ding onomstotelijk vast staat: dit blijft zo. Bellen en beeldbellen met de dokter wordt straks nog meer gemeengoed, alleen al vanwege de grote ervaring die het ziekenhuis nu opdoet. "Want zeg nou eerlijk: is het altijd echt nodig om naar het ziekenhuis te komen? Wij denken van niet. Neem nou de nacontrole na een bevalling. Dat is meestal gewoon een gesprek, meer niet. Dat je fysiek naar het ziekenhuis komt, is eigenlijk bijna voor niets. Dat kan dus heel vaak op afstand, thuis op de bank met het babytje op schoot. Dat is ook veel fijner voor de ouders, op wie toch al veel af komt. En het scheelt een ritje naar het ziekenhuis."

 Meer zorg buiten ziekenhuis

Tergooi hoopt straks meer zorg buiten het ziekenhuis te gaan leveren. "Er loopt natuurlijk veel meer dan alleen bellen met de dokter. Zo werken we er aan dat chemotherapie straks vanuit huis kan. Dat geldt natuurlijk niet voor de eerste keer, want de eerste keer heeft gewoon veel impact. Maar tussendoor kan het gewoon. Natuurlijk gebeurt dat alleen als de patiënt het zelf wil en onder toeziend oog van een professional. Je hoeft niet zelf aan de gang."

Het gaat nog verder. "Een ander voorbeeld is dat we vaak veel oudere mensen op de spoedeisende hulp zien, als ze bijvoorbeeld zijn gevallen. Zo snel naar het ziekenhuis moeten gaan en naar de eerste hulp komen, bezorgt ook de ouderen vaak een heleboel stress. En dat terwijl de hulp vaak heel makkelijk thuis of in het verpleeghuis kan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bloedprikken of een herhaalconsult. Dat doen we nu al veel minder in het ziekenhuis, dat wordt nog minder."

Patiënten reageren goed

Hoewel het voor iedereen even wennen is, reageren patiënten goed op de veranderingen. "Mensen begrijpen dat het zeker nu noodzaak is dat we ze bellen of videobellen en op andere manieren helpen. En we merken ook dat ze het prima vinden, zeker achteraf. We hopen dat dat zo blijft. Het coronavirus zorgt ervoor dat we als ziekenhuis nog meer kunnen wennen aan deze vorm van zorg, maar dat ook de patiënten er aan wennen. Dat is echt een positieve kant aan deze verder heel vervelende situatie. Daar zijn we echt heel blij mee. Dit zijn ervaringen voor de toekomst."

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren