HILVERSUM - Het leek een paar weken geleden al onvermijdelijk en dat is nu ook zo: het doek valt voor het Hilversumse theater Gooiland. Dat maakt het theater bekend nu het definitief geen subsidie van de gemeente meer krijgt.

Gooiland
Gooiland Google Maps

Het Hilversumse theater luidde een maand geleden al de noodklok toen bekend werd dat de gemeente Hilversum het theater niet langer financieel wilde steunen. Zonder steun van de gemeente lukt het het theater niet om een volwaardig programma op de planken te zetten.

Geld van de gemeente

Om als volwaardig theater te draaien, wil het theater zo'n 40 tot 50 voorstellingen per jaar programmeren. Om dat te kunnen doen, moet er geld in het laatje komen. Dat geld krijgt het theater deels vanuit de evenementenlocatie Gooiland, maar zonder geld van de gemeente heeft het theater nog een te groot gat. Hilversum concludeert dat het de afgelopen jaren genoeg steun heeft gegeven aan het theater om van de grond te komen: de gemeente maakte drie jaar lang een subsidie over.

Het theater heeft meermaals geprobeerd om de gemeente op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Het theater trekt nu haar conclusies en sluit te deuren.

Gooiland teleurgesteld

De gemeente Hilverum verweet het theater onder meer 'gebrek aan professionaliteit'. Het theater is erg teleurgesteld in die uitspraken. "Wij zijn enorm verrast en teleurgesteld door de uitspraken van de gemeente. Het doet echt geen recht aan alle energie en liefde die we in het theater hebben gestoken. Juist de afgelopen twee jaar hebben we ons ontwikkeld tot een enorm professionele organisatie", zegt Gooiland-eigenaar Philip Lamers.

Na de teleurstelling richt Gooiland zich op de toekomst. Als evenementenlocatie met hotelfunctie blijft Gooiland gewoon open. De deuren voor commerciële voorstellingen en evenementen staan bijvoorbeeld nog wagenwijd open. Daar wil Gooiland zich nog meer op inzetten.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Donker

Vandaag om 00:00.

Terugluisteren