ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stratenmonument op Pampus herdenkt 2.800 joodse slachtoffers uit Oosterparkbuurt | NH Gooi
  • Thema Ongeval
  • Zaterdag 02 mei 2020 om 12:21 | bijgewerkt: om 15:57 uur
  • Redactie

MUIDEN - In het grasveld naast fort Pampus lagen gisteren allemaal gekleurde naambordjes; een tijdelijk monument dat bestaat uit maar liefst 2.800 namen van joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, bezocht het monument en was sprakeloos.

Monument herdenking joodse slachtoffers Pampus
De herdenking was dit jaar in besloten kring op forteiland Pampus. Huib van Wersch

Het Stratenmonument vormt de kern van het 4 mei herdenkingsproject Namen en Nummers, een initiatief van kunstenaar Ida van der Lee. Zij heeft acht jaar lang met heel veel vrijwilligers aan het project gewerkt.

Normaal gesproken liggen de naambordjes ieder jaar op 4 mei op het Kastanjeplein in Amsterdam Oost en wordt daar de herdenking gehouden. Vanwege de coronacrisis moest uitgeweken worden naar een andere plek en zo kwam Pampus in beeld. 

"Al die individuele namen van al die mensen, weggevoerd om nooit meer terug te komen. Indrukwekkend"
job cohen, voorzitter amsterdams 4 en 5 mei comité

Job Cohen had de eer om het laatste naambordje te plaatsen en daarmee het monument voor oneindig verlies compleet te maken. Hij vertelt over zijn bezoek: "Het was even indrukwekkend als verbijsterend. Al die individuele namen van al die mensen, neergelegd op de plek in de straat waar ze woonden en leefden, en van waar uit ze zijn weggevoerd om nooit meer terug te komen... gruwelijk…"

De bordjes werden gemaakt door deelnemers die zich allemaal ontfermden over één joods slachtoffer uit de Oosterparkbuurt. Ze kozen een naam en maakten een naambordje voor het slachtoffer. Vervolgens brachten ze die symbolisch terug naar huis door het naambordje op het juiste adres in een grote plattegrond van de Oosterparkbuurt te plaatsen.

Namenproject Pampus
Herdenking namen joodse slachtoffers op Pampus Huib van Wersch

Kunstenares Ida werkte acht jaar aan het project Namen en Nummers. Ze kijkt terug op een heel bijzondere tijd. "We hebben zoveel vrijwilligers gehad en ik kan echt zeggen dat deze manier van herdenken heel goed werkt.  'Namen en Nummers' is een gewaardeerde en vernieuwende vorm van herdenken. Het confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis."

Enorme betrokkenheid 

"Het concept werd enorm gedragen. Door het herdenken te verbinden aan een plek en een persoon is er heel veel betrokkenheid ontstaan. Het maakt veel indruk wanneer je zelf informatie opzoekt over de persoon en er achter komt hoe oud iemand is geworden of wat voor beroep ze hadden. Dat heeft sommige deelnemers erg aangegrepen."

De naambordjes werden dit jaar zonder publiek uitgelegd. Een drone werd ingezet om het bijzondere monument vast te leggen vanuit de lucht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren