ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussumse verpleegkundige Saskia krijgt eigen meesterwerk van Van Gogh | NH Gooi
  • Regio Bussum
  • Thema Kunst
  • Donderdag 14 mei 2020 om 20:00 | bijgewerkt: vrijdag 15 mei 2020 om 09:49 uur
  • Carlijn Kolk
Snapshot Video 207639 (01:41)
Snapshot Video 207639 (01:41)

BUSSUM - Verpleegkundige Saskia straalt van oor tot oor. Ze heeft het schilderij Amandelbloesem van Vincent van Gogh tijdelijk aan haar muur hangen. Een replica natuurlijk, maar bijna niet van echt te onderscheiden. "Fantastisch, en het leuke is dat je het mag aanraken", vertelt een blije Saskia. 

Het is een actie van het Van Gogh Museum om zo mensen een hart onder de riem te steken. "We wilden zo graag iets doen voor de mensen die de schilderijen in het echt zo missen. En wat kunnen we dan doen? Het beste is een bijna net echte bij de mensen thuis brengen", vertelt directeur van het museum Emilie Gordenker.

En ze kwam het hoogstpersoonlijk vandaag bij Saskia in de huiskamer zetten. Saskia is voor deze actie opgegeven dor haar zoon Remmelt. Ze werkt al 45 jaar met veel plezier en passie als verpleegkundige in het ziekenhuis, maar hij zag ook wat voor stress en spanning het coronavirus haar gaf.

NH Nieuws

Indruk

Saskia werkt in het Onze Lieve Vrouw Gasthuis in Amsterdam en ze legt uit dat er bij het werk meer spanning is gekomen. "We zijn in een ziekenhuis heel veel gewend, want het is je werk. Maar het is toch even heel veel in één keer bij elkaar. Dat geeft spanning." De eenzaamheid van de patiënten heeft de meeste indruk op haar gemaakt. "Vooral dat er geen bezoek mag komen en dat de mensen alleen liggen."

Amandelbloesem

Het schilderij de Amandelbloesem (1890) is een bijzonder schilderij in de collectie van het Van Gogh Museum. "Echt een van de lievelingen. Vincent heeft dit gemaakt als cadeau voor het kind van zijn broer die ook Vincent heeft", aldus de directeur.

En als je niet beter zou weten, zou je denken dat dit een echt meesterwerk is. De penseelstrepen zijn zelfs te zien. Deze reproductie is met een laser uitgesneden, zodat je exact dezelfde textuur krijgt als het origineel. Ook zijn ze precies even groot en precies dezelfde kleuren en oppervlakte.

Het schilderij heeft een mooi plekje gekregen, midden in de woonkamer. Zodat Saskia het van alle kanten kan zien. Ze is een echte kunstliefhebber en deze Van Gogh is haar lievelingsschilderij. "Ik zie hier iets nieuws in. Een nieuw begin. Ik zie hier liefde en troost in. Heel blij schilderij door de kleuren."

Straks gaat Saskia gewoon weer naar het ziekenhuis voor een avonddienst, maar de komende tijd is ze niet meer alleen als ze thuiskomt. "Dan zit Vincent op de bank. Daar ga ik heel erg van genieten", zegt ze grijnsend. 

Twee weken kan ze van het schilderij genieten. Dan gaat de Amandelbloesem door naar de volgende. 

Corona in 't Gooi'
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren