ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussumers Corine en Hein doneren hun aow en halen tonnen op voor cultuursector | NH Gooi
  • Regio Bussum
  • Zondag 24 mei 2020 om 13:50 | bijgewerkt: om 15:05 uur
  • Redactie

BUSSUM - Het was een spontane actie, maar inmiddels zijn er al enkele tonnen opgehaald voor de door de coronacrisis noodlijdende cultuursector. Pensionado's Corine en Hein Muller uit Bussum kwamen met het idee om hun eigen vakantiegeld van hun aow te doneren aan de culturele sector. Ook roepen ze met succes anderen op om dat ook te doen: vlak voor het weekend stond de teller al op bijna een half miljoen euro. 

Corine en Hein Muller
Privéfoto/Adobe Stock

Corine en Hein bedachten hun actie aan de keukentafel. "Corine en ik zijn gezegend met een tuin. We hebben het goed, om het maar zo te zeggen. Zij had tijdens het tuinieren geroepen: ‘Binnenkort krijgen we weer ons vakantie-AOW, maar we gaan toch niet met vakantie! Zullen we het doneren aan de kunsten? En moeten we niet een actie opzetten?'", vertelt Hein op de actiesite van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van het één kwam het ander. 

De twee Bussumers besloten het vakantiegeld van hun eigen aow over te maken aan de culturele sector, omdat ze normaal gesproken grote cultuurliefhebbers zijn. "Wij genieten van toneel, film en opera. Wij vinden dat de jongere generaties in deze coronatijd voor de hele maatschappij offers brengen. We willen daarom graag iets terugdoen en hopen op deze manier een steentje te kunnen bijdragen", vertellen ze. 

"Ik steun dit initiatief met liefde en geld: iedere opgehaalde euro verdubbelen we"
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

De actie gaat als een lopend vuurtje, omdat steeds meer aow'ers besluiten mee te doen. En zo hopen ze dat nog meer aow'ers dat doen. De oproep is vooral gericht aan aow'ers die in een financieel stabiele positie zitten en (een deel van) hun vakantiegeld kunnen missen. 

Dat blijken er best wat te zijn. De afgelopen dagen wordt het ene na het andere bedrag gestort op de website www.doemeemetjeaow.nl. De actie is ondertussen opgepikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, die de giften int, oormerkt en vervolgens ook toekent aan zorgvuldig geselecteerde culturele initiatieven die steun nodig hebben. 

Opbrengst verdubbeld door minister

Als klap op de vuurpijl beloofde Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vlak voor het weekend de opbrengst van het echtpaar te verdubbelen. "Prachtig dat er zo'n initiatief uit de samenleving komt. Ik steun het met liefde en geld: iedere opgehaalde euro verdubbelen we", zegde ze toe. De actie moet er toe bijdragen dat vooral kleine kunstenaars of theatergezelschappen toch de coronacrisis overleven.

Corona in 't Gooi
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren