ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Boa's door heel Noord-Holland vandaag in actie na brute mishandeling in IJmuiden | NH Gooi
  • Dinsdag 26 mei 2020 om 08:00 | bijgewerkt: om 08:37 uur
  • Redactie

NOORD-HOLLAND - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) voeren vandaag in heel Nederland actie om hun afschuw uit te spreken tegen het toenemende geweld tegen hun beroepsgroep. Directe aanleiding is de ernstige mishandeling van een boa in IJmuiden op Hemelvaartsdag. 

Bodycams boa's
Bodycams boa's Gemeente Huizen

De boa - die zwaargewond raakte - werd belaagd door een grote groep jongeren. Pas toen een agent met wapenstok er bij kwam, gingen de jongeren er vandoor. "IJmuiden is een voorbeeld van geweld tegen boa's. We willen dat minister Grapperhaus (Justitie, red) ophoudt met dralen", aldus Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. De handhavers willen middelen krijgen om zich tegen geweld te verdedigen, zoals een wapenstok en pepperspray. 

"Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven"
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Ook oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven pleitte bij NH Nieuws voor een dergelijke uitrusting, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat geen goed idee. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", zei hij na afloop van een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. De minister is wel voorstander van meer bodycams voor de opsporingsambtenaren. 

Noord-Hollandse steden doen mee

Veel boa's uit Noord-Holland doen mee aan de actie. De acties worden georganiseerd door de Nederlandse BOA Bond in samenwerking met de gemeentes, de werkgevers van de boa's. Zo staan de Hilversumse boa's om twaalf uur met burgemeester Pieter Broertjes in het Hilversumse centrum. Daar wordt onder meer een gezamenlijke verklaring uitgesproken en ook uitgedeeld aan het publiek.

Op de Grote Markt in Haarlem lezen de boa's een gezamenlijke verklaring voor die gaat over het geweld tegen boa's dat toeneemt. En ook in IJmuiden en Beverwijk wordt door meerdere boa's actie gevoerd.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren