ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muiders en Muiderbergers worden gek van wielrenners op natuurboulevard | NH Gooi
  • Woensdag 03 juni 2020 om 16:30 | bijgewerkt: om 16:32 uur
  • Sjoerd Stoop

MUIDEN - Voorbijrazende wielrenners die met hoge snelheden over fiets- en wandelpaden rijden en weinig aandacht hebben voor andere weggebruikers: Muiders en Muiderbergers worden er stapelgek van. De wielrenners zorgen voor gevaarlijke situaties op de zogeheten natuurboulevard langs de kust, terwijl ze daar eigenlijk helemaal niet zo hard mogen fietsen. 

Wielrenner stock
Adobe Stock

De klachten zijn niet van de laatste tijd. Al vlak nadat de natuurboulevard, een langgerekt verhard fiets- en wandelpad over de dijken aan de kust van Muiden en Muiderberg, werd geopend kwamen de eerste klachten. Borden dat er maar maximaal 10 kilometer per uur mag worden gefietst halen niets uit en worden massaal genegeerd.

Het probleem wordt de laatste tijd zo groot dat de gemeente Gooise Meren enkele weken geleden al besloot om de natuurboulevard langs de dijk tussen Diemen en Muiden af te sluiten. Dat moet fietsers en brommers die lak hebben aan de verkeersborden mijden. Het probleem is wel dat de weg nu helemaal dicht is. Ook voor fietsers die zich wel netjes aan de regels houden.

Meer handhaving

PvdA-raadslid Charles Wiss noemt de situatie 'nogal een probleem'. "De racefietsers onderscheiden zich in snelheid en gedrag fundamenteel van de traditionele recreatie- of forensenfietsers", schrijft hij in een brief aan burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Hij vraagt de burgemeester er wat aan te doen en vraagt om meer handhaving door boa's.

Een paar kilometer verderop, in Muiderberg, speelt hetzelfde probleem. Daar zijn nog geen fietspaden afgesloten, maar razen wielrenners wel met hoge snelheden langs wandelaars en mensen die hun hond uitlaten heen. Niet zelden komt het de andere weggebruikers op een scheldkanonnade van de wielrenners te staan. 

Veel frustratie

Het probleem speelt ook in Muiderberg al jaren, zo blijkt uit talloze klachten op social media. Tot grote frustratie van Muiderberger en raadslid Erik Pieter Vlaanderen van het Goois Democratisch Plaform. "Het gaat in Muiderberg om twee stukjes. Het stukje natuurboulevard vanaf de Hollandse Brug tot aan de midgetgolfbaan en even verderop tussen de Flevolaan en de kerk", vertelt Vlaanderen.

"Het lijkt erop dat er eerst gewonden moeten vallen voordat er wat aan gedaan wordt"
erik pieter vlaanderen, raadslid gooise meren

Volgens hem moet er wat gebeuren. "Er wordt nu vaak op gewezen dat er al borden staan met regels waaraan ook fietsers en wielrenners zich moeten houden. Het gaat onder meer om de maximumsnelheid van 10 tot 15 kilometer per uur. Maar hoeveel borden er ook staan, de regels worden massaal genegeerd en voetgangers worden met regelmaat het een en ander toegewenst als ze volgens de wielrenners niet snel genoeg aan de kant gaan.  Het lijkt erop dat er eerst gewonden moeten vallen voordat er wat aan gedaan wordt."

Zand op de paden

Net als de PvdA wil het GDP meer handhaving. "Dat zou een boel kunnen oplossen, maar daar moet dan wel geld voor vrijgemaakt worden. Maar wat mij betreft leggen we eerst een laag zand op de paden. Wandelaars hebben daar geen last van, maar wielrenners vinden dat allesbehalve prettig", oppert Vlaanderen. 

Het GDP laat weten te werken aan vragen aan de wethouder en eventueel later een motie. "Ik ben ondertussen al steun aan het zoeken bij andere partijen in de gemeenteraad, wat mij betreft doen we dit met z'n allen. Het moet gewoon een keer afgelopen zijn. Ik ben bereid daar ver voor te gaan, omdat we het al zo lang aankaarten maar er gewoon helemaal niets verandert."

Burgemeester Han ter Heegde heeft ondertussen aan de PvdA al laten weten dat hij de zaak nogmaals gaat aankaarten bij de boa's. Ook de PvdA werkt verder aan een motie. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren