ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse musici: zo klinkt het coronavirus als je er een opera van maakt | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Woensdag 24 juni 2020 om 13:30 | bijgewerkt: om 13:37 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - De afgelopen maanden coronacrisis: we kijken er allemaal wel op terug alsof het een vervelende nachtmerrie is. En als het verhaal toch al een drama is, waarom zou je er dan geen opera van maken? Dat dachten ook het Hilversumse Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Ze maakten samen de mini-opera 'Besmettingsgevaar', met mondkapjes en al. 

Corona-opera van het Radio Filharmonisch Orkest
Corona-opera van het Radio Filharmonisch Orkest Screenshot

De korte opera van de Hilversumse musici, geschreven door Jacob ter Veldhuis en Ilja Leonard Pfeijffer, gaat over hoe we het coronavirus allemaal ervaren hebben: onzekerheid, angst en boosheid spelen een grote rol.

Het eerste deel gaat over de eerste voorzichtige maatregelen die genomen werden om het coronavirus tegen te gaan zoals handen wassen. Daarna gaat het over angst: angst om ziek te worden, maar ook angst dat niets meer wordt zoals het voor corona was. 

Zangers met mondkapjes

De musici van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor namen de opera op, allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar. Ook wordt een deel van de opera gezongen door koorleden met mondkapjes. Dat geeft niet alleen een beeld van hoe ons dagelijks leven door corona geworden is, maar is ook pure noodzaak: samen zingen is door het coronavirus nog altijd niet toegestaan. De gedachte is dat het virus zich dan sneller kan verspreiden.

De 'corona-opera' is niet het eerste waarmee het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zich tijdens de coronacrisis laten horen. Hoewel alle optredens van de musici al maanden lang zijn afgelast, laten de gezelschappen zich met regelmaat horen met een leuke video. 

Handen wassen op muziek

Eerder werd er al een ode gebracht aan de gebarentolk, nu zingen niet mogelijk is. Deze week verscheen ook een eerste video waarmee het orkest wil helpen om goed je handen te wassen. Elke week delen de musici een bekend klassiek deuntje van twintig seconden om mee te neuriën tijdens het handen wassen, zodat je zeker weet dat je handen goed schoon zijn.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren