ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Provincie gaat met regels worstelende dierenopvangcentra helpen | NH Gooi
  • Woensdag 08 juli 2020 om 17:33 | bijgewerkt: om 17:39 uur
  • Sjoerd Stoop

NOORD-HOLLAND - Betere protocollen voor zorg aan onder meer vogels en egels en meer educatie om te voorkomen dat dieren zorg nodig hebben. Dat is waar Noord-Holland regionale dierenopvangcentra mee gaat helpen, zo maakt de provincie vandaag bekend. Afgelopen voorjaar werd daarvoor al 200.000 euro vrijgemaakt. 

dierenopvang
NH NIEUWS NH Nieuws

Veel Noord-Hollandse dierenopvangcentra hebben al langer grote problemen om de deuren open te kunnen houden. De centra werken vooral met vrijwilligers en een zeer beperkt budget.

Daarnaast stoeien ze met regelgeving: officieel moet er een dierenarts aan te pas komen voordat de vogels of egels medicijnen toegediend krijgen, maar dat kost te veel geld. De opvangcentra zeggen dat ze de vogels best zelf kunnen helpen, zoals ze dat al jaren doen. Het kwam onder meer het Naarder Vogelhospitaal al eens op een noodgedwongen sluiting te staan, omdat de regels niet werden nageleefd. 

Dierenopvang verbeteren

De provincie komt met geld over de brug. Het geld moet worden ingezet voor 'een duurzame verbetering van de opvang van onder andere vogels en egels', zo stelt gedeputeerde Ilse Zaal. 

Met de helft van het geldbedrag moet een externe adviseur dierenopvangcentra rechtstreeks gaan helpen met het opstellen van protocollen voor hygiëne, verzorging, quarantaine en euthanasie. Dat moet de opvangcentra ontlasten en kennis moet sneller worden gedeeld. 

Meer educatie

De andere helft van het geld wordt gebruikt voor educatie door de dierenopvangcentra op onder meer scholen. Dat moet er voor zorgen dat wordt voorkomen kan worden dat wilde dieren zorg nodig hebben, zo is het idee. Ook moet met het geld gewerkt worden aan bekendheid van de dierenopvangcentra. Dat kan helpen bij het ophalen van donaties en het werven van vrijwilligers. 

Hoe het geld besteed wordt heeft de provincie bepaald in overleg met onder meer de opvangcentra zelf en de Stichting Dierenlot. De verschillende partijen hebben ook afgesproken dat er beter overleg komt over rapportages en dat de provincie gaat praten met de minister over aanpassing van de wet en regelgeving.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Scherp de Zeis | Vandaag om 21:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren