ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Laren stelt omstreden bomenkap op Brink uit na storm aan kritiek | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Politiek
  • Maandag 24 augustus 2020 om 10:54 | bijgewerkt: om 10:56 uur
  • Sjoerd Stoop

LAREN - Er gaat geen enkele boom gekapt worden op de Larense Brink voordat de gemeenteraad daar groen licht voor heeft gegeven. Dat hebben burgemeester en wethouders toegezegd aan de gemeenteraad na een storm aan kritiek over de voorgenomen bomenkap de laatste tijd. 

Bomenkap Brink Laren
Rachel Morssink

Op de Larense Brink moeten pakweg 40 van de 100 bomen gepakt worden om een zogeheten 'wadi' aan te leggen, een soort grote kale kuil waar regenwater mee opgevangen kan worden. 

Laren heeft al jaren last van wateroverlast als er een paar flinke hoosbuien vallen. De afgelopen jaren stroomde de Brink van het dorp met regelmaat over als het hard plensde. Het water komt van hogere delen van het dorp naar beneden stromen en zorgt dan voor veel overlast. Door de grote kuil te laten volstromen met regenwater zouden de problemen moeten worden opgelost.

Veel protest

Toen bewoners van Laren hoorden over het plan op hun geliefde Brink, was er meteen veel onrust. De afgelopen weken was er veel protest, een petitie tegen het plan werd duizenden keren ondertekend. Een van de voornaamste verwijten was dat bewoners voor het blok werden gezet en pas hoorden van de plannen toen het eigenlijk allemaal al besloten was. 

Burgemeester en wethouders trekken die kritiek zich nu aan, ook nadat het politiek gezien de afgelopen tijd flink rommelde vanwege het plan. Het college trekt het boetekleed aan en erkent dat de communicatie over het plan veel beter had gekund. 

Heroverweging

Volgende maand vergadert de gemeenteraad over hoe het nu verder moet met het plan. Vast staat dat opnieuw gekeken en afgewogen gaat worden hoe de waterberging op de Brink aangepakt kan worden en of de rigoureuze aanpak die nu op tafel ligt echt nodig is. 

De Laarder politiek zal zich de komende tijd toespitsen om twee hoofddoelstellingen: het behoud van zoveel mogelijk gezonde bomen op de Brink om het groene karakter van de Brink te behouden en een goede waterberging om Laren te helpen tegen het problemen door overvloedige regenval. "We zullen met een open houding opnieuw de afweging tussen verschillende mogelijkheden, en mogelijk nieuwe alternatieven, maken, eventueel los van de rest van het Brinkplan. In dat proces zullen we rekening houden met de betrokkenheid die inwoners aan de dag hebben gelegd afgelopen tijd en actief informatie delen en reacties ophalen, onder andere via de in te stellen klankbordgroep", aldus burgemeester en wethouders. 

NH Nieuws maakte eerder onderstaande reportage over de bomen:

NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren