• Regio Naarden
  • Thema Politiek
  • Woensdag 02 september om 16:17 | bijgewerkt: om 16:24 uur
  • Sjoerd Stoop

NAARDEN - De Naarder vestingwerken hebben de afgelopen zomermaanden schade opgelopen door de hitte, droogte en 'onzorgvuldig gebruik' door recreanten. Dat stelt de gemeente Gooise Meren. Er wordt opgeroepen meer rekening te houden met de kwetsbaarheid van de historische vesting.

Naarden-Vesting
Naarden-Vesting NH Nieuws/Paul Tromp

De Naarder vestingwallen worden op mooie zomerse dagen vaak gebruikt door mensen die er bijvoorbeeld een dagje zonnen of picknicken.

De Stichting Monumentenbezit, de eigenaar van de vestingwerken, vindt dat prima, maar wel alleen als dat ook netjes gebeurt. "We vinden het juist positief dat de vesting een levend monument is, een plek waar inwoners en bezoekers graag komen. Maar we vragen hen wel om rekening te houden met de kwetsbaarheid van deze bijzondere omgeving", vertelt Jeroen van der Werf. 

"Doordat mensen hun handdoek spreiden en urenlang op dezelfde plek liggen, ontstaan kale plekken"
Jeroen van der Werf

Kale plekken

Het gebeurt met regelmaat dat mensen op de vestingwerken buiten de paden lopen en daarmee zo allerlei nieuwe paden maken. "Ook zou het helpen wanneer recreanten niet hun handdoek spreiden en urenlang op dezelfde plek in het gras gaan liggen. Want daardoor ontstaan kale plekken en het duurt door de langdurige droogte heel lang voordat het gras zich op zo'n plek herstelt."

De beheerders van de vestingwerken hopen dat bezoekers nadenken over wat ze doen als er straks nog een paar mooie nazomerdagen aankomen. Ondertussen wordt ook gekeken hoe de vestingwerken de komende jaren beter beschermd kunnen worden tegen hitte en droogte. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren