ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mantelzorgers in Muiden in het zonnetje gezet: "Nog wel meer maatwerk nodig" | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 10 november 2020 om 17:00 | bijgewerkt: om 18:06 uur
  • Redactie

MUIDEN - Mantelzorgers in de gemeente Gooise Meren zijn vandaag extra in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg. Met een gele TukTuk ging welzijnsorganisatie Versa langs de deuren om cadeautassen te bezorgen. Kritiek is er ook: "Waarom alleen op deze dag waardering?", zegt Marjolijn Bruurs van stichting mantelzorgelijk tegen NH Nieuws.

Dag van de mantelzorg
Dag van de mantelzorg Floris van der Woude/NH Nieuws

"De coronacrisis heeft het alleen nog maar zwaarder gemaakt voor veel mantelzorgers", aldus Bruurs. Volgens haar zijn veel van hen zwaar overbelast geraakt en is er geen goede ondersteuning vanuit de gemeente. "Mantelzorg wordt altijd als vanzelfsprekend gezien, maar dat is het niet", voegt ze toe.    

Langer thuis wonen

De overheid stimuleert dat ouderen langer thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld met hulp van de gemeente, wijkverpleegkundigen of mantelzorgers. "Dat heeft voor zoveel druk gezorgd, ook omdat de zorg veel complexer is geworden. Vroeger ging je een kopje koffie drinken of ging je mee naar de huisarts, tegenwoordig gaat die zorg veel verder, daar ben je 24/7 mee bezig." 

Volgens burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, die vandaag de eerste cadeautas overhandigde aan mantelzorger Sandra Kooper, wordt er in zijn gemeente alles aan gedaan om mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen. "Vandaag hebben we een extra cadeautje, maar daarnaast wordt vanuit de gemeente samen met Versa ook de mogelijkheid geboden tot respijtzorg", aldus de burgemeester.

Bekijk hier de hele reportage. Tekst loopt door onder de video. 

NH Nieuws

Toch is Marjolijn Bruurs kritsch. "Er moet echt gezocht worden naar betere oplossingen. Mensen moeten bij de gemeente vaak lang wachten voor er iets gebeurt en daarom beginnen ze er vaak niet eens aan", vertelt ze. Daarnaast is het volgens haar voor veel mantelzorgers lastig om te erkennen dat ze het zwaar hebben, laat staan aan de bel te trekken. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren