• Regio Bussum
  • Maandag 16 november om 17:27 | bijgewerkt: om 17:54 uur
  • Carlijn Kolk
Sinterklaas Bussum
Sinterklaas Bussum Dave Wiegert

BUSSUM - Door de strenge coronaregels is het een hele logistieke operatie voor Sinterklaas om dit jaar bij alle kinderen langs te gaan. Maar in Bussum gaan ze graag de uitdaging aan en heeft de organisatie geregeld dat Sinterklaas langs maar liefst acht scholen kan. "Als de kinderen niet naar Sinterklaas kunnen komen, dan komt Sinterklaas naar de kinderen", vertelt Dave Wiegert van de organisatie. 

Het was een hele puzzel om alles rond te krijgen. "Allereerst mag je niet zomaar een school in en we mochten niet met meer dan twee mensen op het schoolplein zijn", aldus Wiegert. Door wat jeugdige pieten in te zetten, kon die regel worden omzeild. Maar vervolgens zaten ze met vervoer. "Je mag niet met meer dan twee mensen in een auto, en twee pieten en een Sint zijn bij elkaar alweer drie. En dan moet er ook nog eentje gaan rijden. Dan moet je naar een taxicentrale, want die mag dat dan weer wel." 

En het belangrijkste: ook ouders mogen er niet bij zijn. Want anders komen die allemaal kijken. "Dus we hebben het heel stil gehouden. "Niemand wist het, alleen de directeuren van de school. Zo zijn we stiekem de intocht van Sinterklaas gaan houden."

NH Nieuws

Kinderen missen activiteiten

Bij de Juliana Brandsmaschool wisten dus alleen directeur Marita Groenestijn en de juffen en meesters wat er vandaag te wachten stond. "Voor de kinderen is het heel belangrijk dat Sinterklaas toch langs komt", vertelt Groenestijn. "De kinderen zijn veel online en kunnen wel met elkaar buitenspelen, maar toch missen ze veel activiteiten. Als school hebben we veel activiteiten waar we de hulp van ouders nodig hebben maar dat kan nu niet. Dus het is wel heel erg leuk om met elkaar de schooltijd heel leuk te maken en dan is de komst van Sinterklaas natuurlijk wel een van de hoogtepunten."

Toch gaat Sinterklaas niet langs elke school. Een aantal scholen heeft besloten om niet mee te doen vanwege het risico op het coronavirus. Groenestijn legt uit dat doordat ze buiten hebben afgesproken met Sinterklaas een bezoekje toch mogelijk was. "We kijken graag naar dingen die wel kunnen in plaats van dingen die niet kunnen."

Thuiswerken

Voor de kinderen was hetvandaag alsnog een grote verrassing. "Want eigenlijk moet Sinterklaas thuiswerken, maar hij mist de kinderen zo erg dat hij toch maar is gekomen", vertelt Luna. Met een verlengde bokshandschoen kan iedereen toch een soort handje krijgen. 

De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag. "Eigenlijk vond ik dit veel leuker dan de reguliere intocht. Elk kind krijgt aandacht en een handje van Sinterklaas. Dit jaar was het volkomen waard", vertelt Wiegert. En hij voegt eraan toe: "Het is tenminste doorgegaan, alles ging niet door, behalve deze tocht. En dat is wel leuk". 

Sint in Bussum
Sint in Bussum Dave Wiegert

Roetveegpietplaatjes

Omdat deze intocht iets goedkoper is dan normaal, heeft de organisatie geld over. Dus hebben ze nog een extraatje bedacht voor alles Bussumse kinderen. Namelijk een doe-boek. "Dat zit vol met kleurplaten en puzzels en je kunt vanaf nu roetveegpiet-plaatjes verzamelen. Een soort 'voetbalplaatjes-achtig', maar dan met roetveegpietjes."

Alle kinderen uit Bussum kunnen vanaf nu bij winkeliers een 'roetveegpietplaatje' scoren en in het boek plakken. Er zijn 43 pietenplaatjes te sparen. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Scherp de Zeis | Morgen om 00:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
  • NH Gooi Rocks | Aanstaande zaterdag om 00:00.
  • Rockmuziek-mix, met regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren