ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussums theater Spant dolblij met tonnen coronasteun: "Stap voor stap opbouwen" | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 24 november 2020 om 16:35 | bijgewerkt: om 16:41 uur
  • Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een enorme opsteker: zo noemt theaterdirecteur Paul Haighton van het Bussumse theater Spant het nieuws dat het theater een flink bedrag aan coronasteun mag bijschrijven. Het Bussumse theater kreeg vandaag te horen dat het definitief 433.000 euro van de provincie en de gemeente Gooise Meren krijgt. "Dit zorgt ervoor dat de kans dat we de coronacrisis overleven in een klap heel groot wordt", aldus Haighton.

Theater Spant! in Bussum
Het Bussumse theater Spant moest eerder al flink wat mensen op straat zetten door de coronacrisis Google Streetview

Het Bussumse theater is een van de veertien Gooise culturele instellingen die geld krijgen uit het noodfonds van de provincie. In de gemeente Gooise Meren krijgen ook het Naarder Vestingmuseum, Forteiland Pampus, de Grote Kerk Naarden en Filmhuis Bussum een bedrag uit het fonds.

Andere ontvangers zijn onder meer Bibliotheek Hilversum, Museum Hilversum, festival Wonderfeel en museum Singer Laren. 

Kijk hier welke andere culturele instellingen steun uit het noodfonds krijgen. Tekst gaat verder onder het kaartje. 

Opsteker na zware tijd

Theater Spant krijgt van alle Gooise culturele instellingen verreweg het meeste geld. Het theater heeft dan ook zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Omdat het onrendabel is om voorstellingen in te plannen die door maximaal dertig bezoekers kunnen worden bezocht, is het theater nog dicht. 

Doordat het theater tienduizenden euro's aan inkomsten is misgelopen, moest afgelopen herfst afscheid worden genomen van een derde van het personeel. Het team vaste medewerkers werd teruggebracht van 35 naar 22 mensen. 

"Dat we het geld krijgen is echt fantastisch. Het is een enorme opsteker voor ons allemaal"
spant-directeur paul haighton

Theater Spant noemt het flinke bedrag dat het nu aan coronasteun krijgt dan ook ontzettend goed nieuws na een zware tijd. "We wisten al een tijdje dat deze steun er aan zat te komen, maar het is natuurlijk altijd spannend. Je wil het niet hoog van de toren blazen zolang het nog niet echt zeker is. Dat we het geld krijgen is echt fantastisch. Het is een enorme opsteker voor ons allemaal", stelt theaterdirecteur Haighton. 

Vooruitkijken

Met de steun van de provincie en de gemeente op zak kan het Bussumse theater nog meer doen wat het al tijden wil: vooruitkijken. "De ergste ellende hebben we achter de rug. We richten ons nu op volgend jaar september. Dat is wat ons, en de rest van de theaterwereld, betreft het moment dat alles waarschijnlijk weer normaal is. Dat is onze stip op de horizon. Tot het zover is zullen we hopelijk stap voor stap weer opbouwen." 

Volgens Haighton is het grote steunbedrag voor theater Spant een grote stap naar het einde van de coronacrisis. "Hier kunnen we weer heel lang mee voort en zorgt ervoor dat we de coronacrisis nog beter doorkomen. We zijn hier echt heel blij mee." 

Meer shows

Theater Spant ontwaakt langzaam weer na een noodgedwongen 'coronaslaap'. Vanaf januari staan, als de maatregelen het toelaten, de eerste shows weer gepland. "Tussendoor houden we kleinschaligere shows in De Boerderij in Huizen. Dat is ook hartstikke leuk en ik ben heel blij dat artiesten er graag komen optreden. Daarnaast starten we met een bezorgservice voor maaltijden. Heel anders dan wat we normaal doen, maar we hebben twee koks in dienst dus dachten: waarom niet? Het zorgt er niet alleen voor dat we in beweging blijven en ons laten zien, maar zorgt er ook voor dat het personeel steeds weer meer met een lach aan het werk gaat."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren