• Regio Valkeveen
  • Thema Politiek
  • Woensdag 06 januari om 15:09 | bijgewerkt: om 15:13 uur
  • Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied van het Naarder speelpark Oud Valkeveen, waarmee de gemeente Gooise Meren de groei van het speelpark wil beperken en betere afspraken wil maken, kent nog veel haken en ogen. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld in het langslepende proces rondom het speelpark. 

Speelpark Oud Valkeveen
Speelpark Oud Valkeveen Speelpark Oud Valkeveen

Er wordt al een tijd gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het gebied rond het speelpark. Met zo'n bestemmingsplan regelt de gemeente wat er wel en niet mag in het gebied. Het oude bestemmingsplan gaf het speelpark nog veel vrijheden. Gooise Meren wil dat meer aan banden leggen, omdat het speelpark de laatste jaren erg groeit. Met veel nieuwe en grote attracties lijkt het meer een pretpark te worden, zo oordeelt de gemeente en dat wil het juist voorkomen. 

De gemeente heeft nu vastgelegd welke attracties waar zouden moeten komen en hoe hoog deze attracties zouden mogen zijn. Dat moet voorkomen dat de buurt veel overlast gaat ervaren van het speelpark en dat het gebied teveel wordt aangetast. Daarnaast wordt vastgelegd hoe en waar er geparkeerd moet worden. 

Parkeerplaats in de natuur

Het speelpark heeft bezwaren tegen de strengere regels, maar ook buurtbewoners en natuurbelangenverenigingen hebben felle kritiek. De laatste twee kraken vooral het plan om aan de oostkant van het speelpark een parkeerterrein te maken. Die parkeerplaats komt namelijk op een stuk grond dat is aangewezen als Natuur Netwerk Nederland en daarom niet mag worden aangetast. De gemeente weerspreekt dat door te stellen dat er uitzonderingen zijn, maar daar gaan de rechters niet in mee. 

De Raad van State oordeelt dat de gemeente Gooise Meren met het plan onvoldoende rekening houdt met de bescherming van de aangrenzende natuur en de belangen van buurtbewoners. De gemeente moet nu beter aantonen waarom de parkeerplaats inderdaad daar moet komen en waarom dat volgens haar kan en mag.

Daarnaast moet de gemeente een beter natuuronderzoek gaan doen naar de gevolgen voor de natuur en aanwezige beschermde dieren. De gemeente heeft volgens de Raad van State niet onderzocht welke gevolgen het speelpark en de grotere parkeerplaats hebben voor beschermde dieren. Dieren zouden onder meer hinder kunnen hebben van licht vanaf het speelpark als het 's avonds open is. 

Extra verkeersdrukte

Ook stellen bezwaarmakers tegen het plan dat het grotere parkeerterrein er voor zorgt dat het drukker gaat worden in het speelpark. Buurtbewoners vrezen verkeersdrukte.

De vrees is des te groter vanwege de aanwezigheid van een pannenkoekenrestaurant, dat straks eigen openingstijden mag hanteren los van de openingstijden van het speelpark. Ook dat gaat volgens de buurt voor extra verkeer zorgen en mogelijke overlast voor de natuur en omwonenden. De gemeente moet van de Raad van State een verkeersonderzoek gaan doen. 

Attracties van het speelpark

Ook meent de Raad van State dat de belangen van het speelpark zelf onvoldoende worden meegenomen. Zo moet de gemeente nog beter vast gaan leggen waar welke attracties mogen komen en moet ook beter worden onderbouwd waarom. 

De gemeente Gooise Meren heeft nu een half jaar de tijd om zich opnieuw over het bestemmingsplan te buigen. Daarna wordt het nogmaals voorgelegd aan de Raad van State. Tussentijds kunnen bezwaarmakers nogmaals met kritiek komen. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren