• Regio Hilversum
  • Woensdag 20 januari om 21:31
  • Anouk Jongeneel

HILVERSUM - Verschillende verdachten in de afpersingszaak bij fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel stonden vandaag voor de rechter. Een 33-jarige Hilversummer haalde een groot bedrag op bij een hotel, maar had volgens de rechtbank niet kunnen weten dat het om afpersing ging. Omdat hij wel had kunnen weten dat er iets niet in de haak was, is hij wel veroordeeld voor een poging tot heling. 

Grote politie-inval in Naarden
Grote politie-inval in Naarden Caspar Huurdeman Fotografie

Het familiebedrijf in Hedel werd al ruim anderhalf jaar afgeperst door criminelen, nadat er eerder een partij van 400 kilo cocaïne werd onderschept. De eigenaren van het fruitbedrijf ontvingen hierop sms’jes met zware dreigementen. De criminelen hielden het fruitbedrijf verantwoordelijk voor het miljoenenverlies. De eigenaren stapten daarop naar de politie en kregen beveiliging. 

Heling

De man uit Hilversum reed in opdracht van een nog onbekend persoon naar Zaltbommel, om daar geld op te halen bij een hotel. Na het bekijken van Whatsapp-gesprekken ten tijde van de rit, denkt de rechtbank niet dat de man wist dat het om afpersing ging. De rechtbank vindt het wel bewezen dat de man wist dat het geld afkomstig was van een misdrijf, daarom is hij veroordeeld tot opzetheling

De Hilversummer is daarvoor veroodeeld tot vier maanden cel. Zijn toenmalige 24-jarige vriendin, die bij hem in de auto zat toen het geld opgehaald werd, is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. De rechters denken niet dat ze wist waarom ze naar het hotel reden. 

Een 36-jarige man uit Bussum, die verdacht wordt van betrokkenheid bij explosies en brandstichting bij het fruitbedrijf, is vandaag niet voor de rechter verschenen. Die behandeling ging op verzoek van zijn advocaat niet door en zal later plaatsvinden.

De man uit Bussum werd op 5 januari aangehouden. Die dag werden er twee grote invallen gedaan in Naarden en Bussum. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren