ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Weesp heeft komende zomer nog geen plek om een koele duik te nemen | NH Gooi
  • Regio Weesp
  • Thema Politiek
  • Donderdag 18 februari 2021 om 07:06 | bijgewerkt: om 14:59 uur
  • Sjoerd Stoop

WEESP - Weespers moeten langer wachten tot ze een officiële zwemplek hebben binnen de eigen stad. Het gaat nog zeker tot de zomer van volgend jaar duren voordat het beoogde plekje aan de Lange Muiderweg tot 'stadsstrand' kan worden gemaakt. Dat laten burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.

De beoogde zwemplek in Weesp
Google Streetview

Verrassend genoeg heeft het waterrijke Weesp nog geen plek om te zwemmen. Gezwommen wordt er wel in Weesp, op twee plekken in de Vecht. Grote groepen jongeren zwemmen op warme dagen onder meer rond de Groene Punt. Dat wil de gemeente liever niet, omdat het te gevaarlijk is. Er is veel vaarverkeer en de plek is te onoverzichtelijk om veilig te kunnen zwemmen en varen tegelijk. 

Het maken van een erkende en afgebakende zwemplek moet de problemen oplossen. Weesp heeft al anderhalf jaar een locatie op het oog: een rustig stukje Vecht aan de Lange Muiderweg, waar geen vaarverkeer komt. 

Een jaar wachten

Het doel was om het plekje komende zomer al klaar te hebben voor zwemmers, hoewel wel al snel gesteld werd dat dat krap zou worden. Het blijkt nu zeker een jaar langer te duren. Weesp wijt de vertraging aan het feit dat de procedure hoe dan ook al lang duurt, maar ook dat de gevolgen van het coronavirus het niet makkelijker maken. 

Wel is de komst van de zwemplek de afgelopen tijd een stuk dichterbij gekomen. Weesp heeft vorig jaar onder meer onderzoek laten doen naar de waterkwaliteit. Die bleek bij elke meting goed te zijn. Ook is de waterbodem al afgezocht naar obstakels, zoals scherpe voorwerpen. De bodem is al 'schoon' verklaard.

Vervolg

Wel moet het plekje nog geschikt gemaakt worden om te verblijven en te zwemmen. "Onder andere de smalle berm, de hoge oever, de nabij gelegen rijbaan, het aanwezige riet en de behoefte aan stallingsruimte voor fietsen zijn daarbij uitdagingen", stellen burgemeester en wethouders. Daarnaast moet er nog met buurtbewoners worden gesproken. 

Ook moet nog gekeken worden welke flora en fauna er op de beoogde zwemplek leven en voor wie het zwemmen 'overlast' kan veroorzaken. "De beoogde zwemlocatie aan de Lange Muiderweg is mooi gelegen. Dit heeft tot waarschijnlijk gevolg dat flora en fauna deze locatie ook weet te waarderen. De mogelijkheden op deze locatie worden mede bepaald door de aanwezigheid van beschermde flora en fauna. Deze beschermde soorten moeten daarom in kaart worden gebracht", aldus Weesp. 

Het maken van de zwemlocatie kan Weesp niet alleen. Het moet samenwerken met onder meer de provincie, wat het proces ook niet versnelt. Een ander probleem is dat het ontwikkelen van de zwemlocatie meer geld gaat kosten dan eerder begroot. De gemeenteraad moet extra geld vrij maken. Een voorstel daartoe wordt pas na komende zomer besproken.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren