ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise middelbare scholen hadden een spannende eerste week, maar houden de moed erin | NH Gooi
  • Regio Bussum
  • Thema Onderwijs
  • Zaterdag 06 maart 2021 om 07:00 | bijgewerkt: om 10:01 uur
  • Julian Fillekers

'T GOOI - De eerste schoolweek voor het middelbaar onderwijs is rond. Gooise scholen hebben met man en macht gewerkt om de fysieke lessen op een zo veilig mogelijke manier weer te starten. Het was deze week wel even schrikken met de corona-uitbraken in Bussum, maar Gooise scholenkoepels houden de moed erin en zien perspectief.

Afgelopen week hebben de middelbare scholen van het Gooi hard gewerkt om vanaf komende maandag weer zoveel mogelijk fysieke lessen te organiseren, voor zoveel mogelijk leerlingen. “Er wordt met man en macht gewerkt om alles veilig te maken. Dat vind ik heel mooi om te zien”, zegt Petra Laseur, voorzitter van de Stichting Interconfessioneel Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG).

"Er wordt met man en macht gewerkt"
Petra Laseur, voorzitter SIVOG

Laseur denkt dat de scholen zich goed hebben voorbereid en er klaar voor zijn, maar vindt het ook spannend om weer open te gaan. “Ik hoop dat de leerlingen zich goed aan de regels zullen houden, dat is hun verantwoordelijkheid. Verder zien we er natuurlijk erg naar uit om de kinderen weer op school te hebben”, aldus de voorzitter.

Annet-Kil Albersen, bestuurder van de Gooise Scholen Federatie (GSF), zag de eerste schoolweek als “hoopvol” en “inspirerend”. “We zijn allemaal druk bezig met het onderwijs goed in te richten”, zegt ze. “Het was een spannende week, maar ook een fijne week. Want iedereen heeft er veel zin in om weer fysiek les te geven.”

Nieuwe maatregelen

“De scholen hebben de nieuwe maatregelen en richtlijnen goed opgepakt”, vertelt Marlies Eijsink, woordvoerder van de Verenigde Alberdingk Thijm Scholen. “Iedereen doet zijn best, maar je kunt je voorstellen dat het met leerlingen nog ingewikkeld is.”

De regering wil dat het besmettingsrisico zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarom moeten alle middelbare scholen in Nederland nu de anderhalvemetermaatregel en mondkapjesplicht handhaven. Dat zijn maatregelen die nog niet eerder golden. Ook maken de meeste scholen gebruik van looproutes en blijven leerlingen op school vrijwel in dezelfde lesruimte. Dan lopen docenten tussen de lessen door van lokaal naar lokaal.

"Scholen hebben de nieuwe maatregelen en richtlijnen goed opgepakt"
Marlies Eijsink, woordvoerder Verenigde Alberdingk Thijm Scholen

De maatregelen gelden voor elke middelbare school in Nederland, maar de lessen worden per school op eigen wijze georganiseerd. De meeste scholen doen aan ‘hybride onderwijs’, waarbij de ene helft van de klas op school is en de rest thuisblijft. “Dat wisselen we af”, legt Laseur uit, “zodat uiteindelijk iedereen om de beurt naar school kan.”

Op het Groot Goylant in Hilversum kunnen alle eerste- en tweedejaars iedere dag een halve dag naar school. Volgens Eijsink is dat mogelijk omdat de mavoschool minder leerlingen heeft, wat het makkelijker maakt om de kinderen over de school te verdelen. “Voor leerlingen van Groot Goylant is het nóg belangrijker dat ze elke dag naar school gaan, omdat ze veel praktijkvakken hebben die het beste op school kunnen worden gegeven”, aldus Eijsink.

Alternatieve locaties

In samenwerking met gemeenten zijn scholen bovendien druk op zoek naar alternatieve locaties om lessen te verzorgen. “Dat gaat niet zonder slag of stoot”, benadrukt GSF-voorzitter Kil. “Je moet vaststellen of er genoeg ruimte is en er moet goede ventilatie zijn. In een les is meer nodig dan een stoel en een tafel.” Dus dat ligt volgens Kil ingewikkeld. “Maar ik ben blij dat er nu creatieve oplossingen voor worden gevonden.”

Leerlingen van het Laar & Berg gaan straks bijvoorbeeld naar De Witte Bergen. De school gaat daar vanaf volgende week toetsen afnemen in het hotel. Het Goois Lyceum wijkt uit naar congrescentrum Spant. En het Willem de Zwijger College geeft godsdienst en andere lessen in de nabije Spieghelkerk. Alle scholen zijn op deze manier op zoek naar bijzondere locaties om ruimte te scheppen.

"Ik ben blij dat er creatieve oplossingen worden gevonden"
Annet Kil-Albersen, bestuurder GSF

Ondanks de vele maatregelen die scholen nemen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, leven er nog altijd zorgen. Vooral door de recente corona-uitbraken in Bussum zijn schoolhoofden er niet gerust op. “Het is gewoon niet risicoloos, maar het alternatief is dicht blijven”, zegt Kil zorgelijk. “Ik ben bijzonder tevreden over de inzet van de scholen en de gemeenten om het voor iedereen veilig te maken, zodat zoveel mogelijk leerlingen weer naar school kunnen.”

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren