ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Besmettingscijfers op scholen vallen mee, wel roep om regionale maatregelen | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Zaterdag 06 maart 2021 om 07:40 | bijgewerkt: om 09:38 uur
  • Anouk Jongeneel

NOORD-HOLLAND - Zowel middelbare scholen als basisscholen hebben de deuren weer geopend na de krokusvakantie. Voor de middelbare scholen was dit weer voor het eerst sinds de lockdown. NH Nieuws heeft aan de scholen gevraagd hoe het ervoor staat met de coronabesmettingen en quarantaines. Op de meeste scholen gaat het goed, maar in het Gooi zijn veel leerlingen van middelbare scholen besmet. Op andere plekken zijn bestuurders bang dat er binnenkort weer scholen dicht moeten. 

Goois Lyceum
Mschapink, CC BY-SA 4.0

De besmettingen op Bussumse middelbare scholen komen na 'onveilig contact' in de voorjaarsvakantie, waarschijnlijk na één of meerdere feestjes. Er zijn meer dan 45 leerlingen besmet op het Vituscollege, Willem de Zwijgercollege en het Goois Lyceum. Miriam Watts-Jones, rector van het Goois Lyceum, liet eerder weten dat ze bij het vwo weer op afstand les geven. "Dat doen we hoe dan ook tot en met dinsdag", vertelde Watts-Jones. "We nemen deze maatregel omdat we dan hoe dan ook de vijf dagen quarantaine naleven, maar ook omdat we andere leerlingen, docenten en medewerkers willen beschermen. Dat vind ik ook onze plicht."

Klassen in quarantaine 

De besmettingscijfers in de Noordkop lopen op, en stijgen sneller dan in andere delen van de provincie. Dat merkt ook Nils van Heijst, bestuurder van Meerwerf basisscholen in Den Helder en Julianadorp. Drie van de tien scholen hebben klassen in quarantaine, in totaal komt dat neer op zes groepen. "Dat heeft ook te maken met de overheidsmaatregelen", vertelt Van Heijst. "We zijn hartstikke blij dat we weer open mochten, de overheid heeft wel wat strenge quarantainemaatregelen aan ons opgelegd. Wanneer een leerling of docent ziek is, moet de hele groep naar huis. Dat is wel een kleine handicap. Dan vallen we weer terug op thuisonderwijs." Van Heijst is daarom erg trots op de flexibiliteit van de leerkrachten. "Het vraagt veel van onze medewerkers om elke keer te schakelen van normaal onderwijs naar afstandsonderwijs."

Leerlingen middelbare school Oscar Romero in Hoorn weer naar de les
Leerlingen middelbare school Oscar Romero in Hoorn weer naar de les NH Nieuws / Chantal Bos

John Deckers, bestuurder van Stichting Kopwerk Scholen in de Noordkop, vreest dat er volgende week weer scholen moeten sluiten. "Ik sluit niet uit dat er een school van ons dicht moet over een aantal dagen. Je wilt niet doemdenken, maar je kunt het niet uitsluiten. Doordat er veel medewerkers in quarantaine zitten, hebben we uiteindelijk te weinig mankracht." Deckers vindt de situatie erg onvoorspelbaar. Sinds de krokusvakantie zijn er meer leerlingen besmet geraakt en hij denkt dat dit wel door zou kunnen zetten.

De GGD Hollands Noorden ziet geen stijging in het aantal besmette jongeren. "Er zitten meer klassen in quarantaine omdat de regels zijn verscherpt."

Directeur van Ronduit Onderwijs uit Alkmaar, Jan Zijp, ziet nu meer besmettingen dan in januari. "De maatregelen handhaven we heel strikt, we hebben een streng beleid. Desondanks zijn er ook een paar jongere leerlingen besmet en een paar leraren zitten nu thuis. Dat was eerder niet zo. De groei baart ons zorgen", vertelt hij. 

"Ik snap niet dat er geen extra regionale maatregelen worden genomen"
Jannetje ter Punt - rector Tabor College Werenfridus

De coronabesmettingen in het noorden van de provincie baart ook Jannetje ter Punt van Tabor College Werenfridus in Hoorn zorgen. "We lopen niet tegen veel besmettingen aan, bijna geen interne besmettingen gehad tot nu toe", vertelt Ter Punt. "Maar het is wel een zorgelijke situatie, we zitten in een regio met veel besmettingen en ik snap niet dat er geen extra regionale maatregelen worden genomen."

Ter Punt ziet dat ouders minder graag hun kinderen naar school brengen dan voor de vakantie. "Ik krijg steeds meer signalen van ouders, dat ze het ingewikkeld vinden om hun kind naar school te doen. Thuis zijn ze zorgvuldig, maar ze moeten dan wel hun kind naar school sturen waar het oplopen van een besmetting reëel is. Dit is nieuw voor mij, ik heb dat nog niet eerder vernomen.

Tekst loopt verder onder de video.

NH Nieuws

Op andere scholen in West-Friesland lijken de zorgen mee te vallen. Bij het Tabor College d'Ampte zijn ze afgelopen maandag begonnen met halve klassen. Er is een aantal leerlingen positief getest, maar die zijn na de vakantie nog niet op school geweest. 

Op het Lumion college in Amsterdam wordt ook in halve klassen gewerkt. "Alles gebeurt op afstand in de klassen en verder leven we alle coronaregels na die er al waren. Tot op heden gaat dat uitstekend. Voor de lockdown ging het ook goed, dus daar was al veel ervaring mee." Er zijn deze week geen besmettingen geconstateerd.  

Andere Amsterdamse scholen zijn op zoek naar extra lesruimte. Sommige leerlingen van het Barlaeus Gymnasium krijgen vanaf afgelopen woensdag les in Paradiso of in een  bioscoopzaal van het Pathé aan het Leidseplein. Het Calland Lyceum is ook op zoek naar extra lokalen: "Anderhalf lokaal is genoeg voor een klas." De school heeft wel offertes ontvangen, maar die zijn te duur. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren