ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een jaar na de val van de historische slangenmuur wordt de muur weer opgebouwd | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Maandag 08 maart 2021 om 13:38
  • Carlijn Kolk

'S-GRAVELAND - Een jaar na de zware winterstorm die de driehonderd jaar oude fruitmuur op buitenplaats Schaep en Burgh deed instorten, start het herstel van de muur. De muur, de hoogste fruitmuur van Nederland, wordt vanaf de grond weer opgebouwd.

Omgewaaide slangenmuur
Natuurmonumenten

Winterstorm Ciara was de boosdoener en haalde het rijksmonument neer. Het herstel van de muur blijkt echter niet zo makkelijk. De stenen die destijds zijn gebruikt voor de muur, zijn nergens meer te koop. Besloten werd om de stenen een voor een af te bikken om te kijken of ze hergebruikt konden worden. Dat blijkt met ongeveer de helft van de oude stenen te kunnen. 

Voor de rest worden nieuwe stenen gebruikt. Die komen uit een steenbakkerij en verschillen niet in aanzicht en grootte.

Tuinman Johan van Galen Last is blij dat na een jaar de wederopbouw kan beginnen. "De slangenmuur is een van de mooiste historische elementen op de buitenplaatsen en zoals hij er nu bij staat is natuurlijk maar een triest gezicht", zo schrijft hij. "Ik kan niet wachten om nieuwe fruitbomen tegen de muur aan te planten."

Fruitmuur

De 18e-eeuwse slangenmuur op Schaep en Burgh is met 3,5 meter de hoogste nog
bestaande fruitmuur in Nederland. De muur dankt zijn naam aan de vorm: kronkelend als een
slang. Hij is gericht op het zuiden zodat hij snel opwarmt. In de bochten wordt het zelfs zo warm dat er exotische vruchten als abrikozen en vijgen kunnen groeien.

Als alles meezit, is de muur komende zomer weer helemaal af.

NH Nieuws nam vorig jaar een kijkje nadat de muur instortte door de storm:

Joost Lammers / NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren