ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Avondklokontheffing voor Gooise moskeevrijwilligers tijdens ramadan | NH Gooi
  • Vrijdag 09 april 2021 om 12:25 | bijgewerkt: om 12:26 uur
  • Sjoerd Stoop

Gooise moskeeën kunnen tijdens de ramadan voor hun vrijwilligers een ontheffing aanvragen zodat ze ook na de avondklok nog over straat kunnen. Dat heeft de veiligheidsregio bepaald. Met de maatregel willen de regioburgemeesters het mogelijk maken dat de moskeeën voor gelovigen online diensten kunnen aanbieden.

De moskee in Huizen
Google Streetview

De ramadan begint volgende week. Normaal gesproken gaan moslims na zonsondergang naar de moskee, maar door de avondklok die vanaf 22.00 uur geldt kan dat niet. De diensten worden nu grotendeels online gehouden, maar dat kan niet zonder vrijwilligers. Om de diensten te faciliteren, moeten zij ook na de avondklok over straat. 

De burgemeesters van de Gooise gemeenten hebben besloten dat de moskeeën voor hun vrijwilligers daarvoor een ontheffing kunnen aanvragen. Dat gebeurt op voorspraak van de gemeente Gooise Meren waar hoe dan ook de moskee van Bussum al om zo'n ontheffing heeft gevraagd. "Deze moskee heeft een ontheffing gevraagd voor het weekend, zodat ze dan na de avondklok nog over straat kunnen. Ze nemen dan meerdere diensten op voor de rest van de week", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Andere moskeeën

Andere Gooise moskeeën zouden ook een ontheffing kunnen aanvragen, maar voor zover bekend hebben bijvoorbeeld de moskeeën van Huizen, Hilversum, Naarden en Weesp dat nog niet gedaan. 

De veiligheidsregio benadrukt dat de ontheffing alleen geldt voor moskeevrijwilligers die helpen bij de online diensten: voor moskeebezoekers is er geen ontheffing. "De moskeeën hebben zelf aangegeven dat ze dit zo willen doen, omdat ze niet willen dat de moskeeën tijdens corona vol zitten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen."

De ontheffingen voor moskeevrijwilligers geldt zolang de avondklok nog geldt en alleen tijdens de ramadan. De avondklok geldt voorlopig tot 21 april. "Vooralsnog gaat het in dit geval dus om één weekend, maar als de avondklok verlengd wordt, blijven de ontheffingen gelden."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren