ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omwonenden niet te spreken over plannen gemeente voor Oosterspoorplein | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Zaterdag 10 april 2021 om 14:37 | bijgewerkt: om 14:49 uur
  • Daan Visser

De omwonenden van het Oosterspoorplein in Hilversum-Oost zijn niet te spreken over de plannen van de gemeente. Hoewel er gesprekken zijn geweest, zijn volgens de bewoners hun wensen niet in de plannen terug te zien. "Dit lijkt op een volledig unilaterale beslissing", zegt Patrick Weening, actief bij verschillende bewonersverenigingen, in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Oosterspoorplein Hilversum
Oosterspoorplein Hilversum Oost Google Streetview

Zowel de gemeente als de bewoners willen al jaren dat het Oosterspoorplein en de omgeving daarvan wordt opgeknapt. "Het is te lang het afvoerputje van Hilversum geweest", aldus buurtbewoner Patrick Weening, actief in verschillende bewonersverenigingen in Hilversum-Oost. Om alle partijen hierbij te betrekken, werd er zelfs een participatiepilot opgezet, met daarbij werktafels en gebiedstafels waaraan partijen met elkaar in gesprek gingen. "Het Oosterspoorplein moest uiteindelijk een bruisend hart voor Hilversum-Oost worden."

Drie scenario's

Deze week presenteerde de gemeente drie scenario’s voor het Oosterspoorplein. Het opzetten van de scenario's is volgens Weening niet in overleg met de bewoners gegaan. Daarbovenop komt ook nog bij dat wat wel besproken is, helemaal niet terug te zien is in de desbetreffende scenario’s. "Dit komt uit de hoge hoed, waardoor we zijn overvallen." 

In deze video omschrijven de bewoners hun wensen voor het Oosterspoorplein:



In de scenario's zou staan dat er plaats komt voor hoogbouw en groen. Maar volgens de bewoners gaat het hierbij om te veel hoogbouw en te weinig groen. "Het gebied wordt volgestopt met steen en de bouwhoogte die wordt voorgesteld is veel hoger dan de andere gebouwen in de omgeving. Ten derde is de ruimte voor het groen minimalistisch. Het is bijna schaamgroen."

Ook is er volgens Weening niet goed naar de verkeersdrukte gekeken en zal bij de uitvoering van een van de drie scenario's de wijk nog meer in isolatie gedrukt worden. 

Reactie gemeente

De gemeente onderschrijft de argumenten van Weening niet en zegt dat er genoeg momenten zijn geweest voor omwonenden om hun wensen te uiten. Ook ontkent de gemeente dat het gebied volgebouwd gaat worden en dat er ook ver de hoogte in gebouwd gaat worden. Het gaat hierbij om 15 meter hoogte, tot maximaal 25 meter. 

Verdere gesprekken tussen de gemeente en de bewoners zijn er na de presentatie van de scenario's nog niet geweest.

Luister het hele interview terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren