ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Versoepelingen weer uitgesteld, Broertjes teleurgesteld: "Terrassen kunnen open" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Maandag 12 april 2021 om 13:30 | bijgewerkt: om 16:53 uur
  • Sjoerd Stoop

Dat de coronamaatregelen tot zeker het eind van deze maand niet worden versoepeld, is een teleurstelling. Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de voorzitter van de Gooise veiligheidsregio. Broertjes pleit met de andere Gooise burgemeesters al weken voor versoepelingen, die volgens hen ook kunnen en nodig zijn. "De samenleving snakt naar lucht", aldus de burgemeester. 

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum
Gemeente Hilversum

Het kabinet stelde afgelopen week versoepelingen zoals het heropenen van de terrassen in het vooruitzicht als de besmettingscijfers dat zouden toelaten. De verantwoordelijke ministers moesten daar gisteren na het Catshuisoverleg op terugkomen en hebben de eventuele versoepelingen voor zeker een week opgeschoven. Daarmee is het de tweede keer dat het kabinet versoepelingen voorhoudt om daar later toch weer op terug te komen. "Dat is op z'n zachtst gezegd niet handig", reageert Broertjes. 

De Hilversumse burgemeester en zijn Gooise collega's pleiten al zeker anderhalve maand voor versoepelingen. Ze stellen dat versoepelingen niet alleen kunnen, maar ook nodig zijn om de samenleving op te starten en de economie weer tot leven te wekken. "De samenleving snakt naar versoepelingen, ik ook. Mensen hebben lucht nodig, een verzetje, even naar het terras. Vorig jaar konden we de tanden nog wel op elkaar zetten, maar het duurt nu allemaal al zo lang. Dat merk je ook aan de gemoedstoestand van mensen. Er staan elke week weer mensen te demonstreren, gisteren stonden er nog duizend mensen in Baarn. We moeten het contact met de samenleving niet verliezen. Dat maakt ook de handhaving vele malen lastiger."

Beter op het terras dan in het park

Het steekt Broertjes dat het kabinet bij haar afwegingen rond de versoepelingen blijft kijken naar de besmettingscijfers. "Dat vind ik erg kwalijk. Je hoort nu vaak dat als je voor versoepelingen bent, je tegen de ziekenhuizen bent. Dat is natuurlijk niet zo. Volgens mij kan het heel goed samen gaan", aldus Broertjes. "Je kunt mensen veel beter in een gecontroleerde omgeving zoals een terras laten zitten of met een negatieve test naar een museum laten gaan, dan dat mensen elkaar op eigen houtje gaan ontmoeten en bijvoorbeeld bij mooi weer in een park bovenop elkaar kunnen zitten. Met het reguleren van bezoekersstromen, hou je ook veel beter zicht op de besmettingscijfers. Dat heb je anders niet."

De burgemeester geeft aan ook de komende tijd te blijven pleiten voor de versoepelingen, ook vandaag als het veiligheidsberaad weer vergadert. "Dat nu ook de grote steden roepen om versoepelingen en het openen voor terrassen, voelt als een steun. Wat dat betreft staan we zeker sterk. We moeten de samenleving weer wat opstarten. Voor de mensen, maar ook voor de economie."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Vandaag om 21:00.

Terugluisteren