ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Openbaar Ministerie verdenkt drugscrimineel officieel van heling geroofde Van Gogh | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Kunst
  • Dinsdag 13 april 2021 om 17:34 | bijgewerkt: om 17:39 uur
  • Sjoerd Stoop

De Amersfoortse drugscrimineel Peter Roy K. wordt officieel verdacht van heling van het schilderij van Vincent van Gogh dat vorig jaar werd geroofd uit museum Singer Laren. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan NH Nieuws. Het onderzoek naar de zaak en de zoektocht naar het gestolen schilderij zijn nog altijd in volle gang.

Flinke schade na inbraak in Singer Museum Laren, nog niets bekend over buit
Het kunstwerk van Van Gogh werd vorig jaar gestolen uit Singer Laren Inter Visual Studio/Judith van Dijkhuizen

Het Van Gogh-werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' werd eind maart geroofd uit Singer Laren en is tot op de dag van vandaag spoorloos.

Er kwamen het afgelopen jaar wel meerdere tekenen van leven van de Van Gogh. Het vermoeden bestond al snel dat het werk in handen is van criminelen, zodat het kan worden ingezet bij onderhandelingen over strafvermindering. Afgelopen zomer doken er foto's op van de Van Gogh, waarop het schilderij in vrij onberispelijke staat te zien was.

Strafvermindering

Kunstdetective Arthur Brand onthulde afgelopen februari na onderzoek dat de geroofde Van Gogh in handen zou zijn van vermeend drugscrimineel Peter Roy K., tevens eigenaar van een groot transportbedrijf. Het Openbaar Ministerie lijkt die lijn nu ook te volgen en verdenkt K. nu officieel van heling van het schilderij. K. zou in door de politie gekraakte versleutelde berichten gesproken hebben over de Van Gogh.

Het nieuws kwam eerder vandaag onbedoeld naar buiten tijdens een rechtszaak tegen K. in de rechtbank in Den Bosch. De Amersfoorter wordt daarin verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel en van wapenbezit. Zijn advocaat onthulde de verdenking van de heling van het schilderij, van een daadwerkelijke veroordeling is vooralsnog geen sprake.

Het Openbaar Ministerie laat weten de verdenking te bevestigen, maar benadrukt dat de zaak nog volop in onderzoek is. Tot nu toe zit voor de diefstal van de Van Gogh uit Laren één verdachte vast, een Baarnaar van 58 jaar. Zijn voorarrest werd afgelopen week met twee weken verlengd.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren