ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse scholieren brengen de oorlog tot leven in vijftig foto's | NH Gooi

Kinderen van de internationale school en jongeren van het A. Roland Holst College hebben geprobeerd de oorlog tot leven te brengen door het na te spelen en daar foto's van te maken. Deze foto's zijn de komende tijd te bewonderen door heel Hilversum.

Kinderen doen oorlogstijd na
Museum Hilversum

Onderwerpen die aan bod komen zijn: hongerwinter, het gedwongen vertrek van de Joodse bevolking en de voedseldropping. De foto's zijn zogenoemde re-enactments. Dat zijn situaties die na de oorlog worden nagespeeld om vast te leggen wat er tijdens de oorlog was gebeurd. "Ik heb meer over de lokale geschiedenis geleerd in de afgelopen twee dagen dan in al die jaren. Het is een beetje alsof je in een tijdmachine stapt", aldus een enthousiaste leerling.

Het project

Al jaren werkt Museum Hilversum samen met historicus Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel van de Universiteit Utrecht aan een boek over de geschiedenis van Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog en met Studio Polat aan een methode om jongeren hierbij te betrekken. Om er voor te zorgen dat de Hilversumse oorlogsgeschiedenis niet vergeten wordt. "We vragen jongeren steeds weer om de geschiedenis te begrijpen op basis van onze termen en inzichten, maar we zouden een methodiek moeten hebben die uitgaat van hoe zij leren", zegt Stef van Breugel, de directeur van het museum.  

Naspelen oorlog
Museum Hilversum

Uiteindelijk kwamen ze op het idee om de oorlog na te spelen met de jongeren en dat vast te leggen. Op deze manier kunnen de jongeren zich helemaal inleven en focust het zich minder op simpelweg een tekst onthouden. Dat levert een postertentoonstelling op van vijftig foto's. "Ik denk wel anders na over de oorlog, doordat je het naspeelt weet je hoe het voelde", vertelt een leerling. 

"Het unieke aan dit project is dat kinderen en jongeren worden betrokken bij de lokale geschiedenis, hun geschiedenis. Ze komen tot nieuwe inzichten en er ontstaat nieuw beeld", aldus begeleider Ahmet Polat. "Zo dachten enkele leerlingen dat ze niet mee konden doen, omdat alleen mannen in het verzet zaten. Maar ook voor hen werden de verhalen van de oorlog relevant, gezien de vele verhalen in Hilversum over vrouwen die verzet hebben gepleegd."

De foto´s zijn van 19 april tot en met 9 mei te zien op 25 plekken in Hilversum.

Naspelen oorlog
Museum Hilversum

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren