ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise GGD prikt nog steeds flink door en verwacht toename van vaccins | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Zaterdag 17 april 2021 om 20:01 | bijgewerkt: zondag 18 april 2021 om 11:58 uur
  • Daan Visser

De Gooise GGD kan gewoon doorgaan met prikken en verwacht binnenkort een bulk binnen te krijgen.  Dat laat René Stumpel, directeur publieke gezondheid van de GGD Gooi- en Vechtstreek, weten in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.  Dit ondanks de prikperikelen rond het AstraZeneca- en Janssenvaccin.

Vaccinatie

Stumpel geeft aan dat de tegenvallers wat betreft het AstraZeneca-vaccin, dat niet onder de 60-minners toegediend kan worden, en het Janssen-vaccin dat nu helemaal niet toegediend wordt, geen invloed hebben op het priktempo.

De Gooise GGD maakt voorlopig nog gebruik van het Pfizer-vaccin en de huisartsen gebruiken vooralsnog AstraZeneca voor de 60-plussers. "Het goede nieuws daarbij is dat wij binnenkort een grote lading Pfizers-vaccins verwachten, waardoor wij goed door kunnen prikken." Daardoor is het openen van de tweede prikstraat in Hilversum en een derde in Naarden volgens Stumpel nog zeker nodig. 

Ondanks dit goede nieuws wijst Stumpel er wel op dat het vooral in de Gooise ziekenhuizen nog lang niet goed gaat en dat er zelfs patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatste moeten worden door gebrek aan plek. "Laatst is er een patiënt met een helikopter naar een ziekenhuis in Friesland gebracht."

Limburg

De GGD wil niet het voorbeeld van Limburg volgen. In deze provincie wordt het besluit over AstraZeneca naast zich neergelegd en kunnen mensen onder de zestig jaar ook een prik krijgen. "In het Gooi kleuren wij gewoon binnen de lijntjes en zoeken wij niet de grens op", laat de GGD-directeur weten.

Toch is niet iedereen het daarmee eens. Volgens huisarts Burggraaf uit Weesp wegen de voordelen van vaccinatie veel zwaarder dan de eventuele heftige bijwerkingen. Hij vaccineert patiënten onder de 60 die dat willen dan ook nog steeds.

Verbijstering

De GGD-directeur geeft aan de laatste dagen met verrassing, teleurstelling en verbijstering naar het nieuws te hebben bekeken. "Wij hadden er nooit op gerekend dat door de bijwerkingen het vaccin voor een belangrijke doelgroep niet meer toegepast zullen worden. Dan hoop je dat dit voor Janssen niet het geval zou zijn, maar dan is dat wel zo."

Luister het hele interview terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren