ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Uitgraven randmeren moet permanentere oplossing waterplantprobleem zijn | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Zaterdag 24 april om 15:20 | bijgewerkt: om 15:28 uur
  • Daan Visser

Om het probleem van waterplanten in de randmeren op te lossen, moeten de meren op verschillende plekken dieper uitgegraven worden. Dat zegt Kees Kooijman, directeur Stichting Maaien Waterplanten Randmeren, in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag. De stichting schreef daarom een brief naar de gemeente Huizen.

waterplant plaag gooimeer
waterplant plaag gooimeer NH Nieuws/Geja Sikma

In deze brief pleit de stichting voor steun bij het uitgraven van verschillende gedeeltes van de randmeren, de meren tussen Flevoland en Noord-Holland. "De meren zijn niet natuurlijk. Daardoor heeft het geen verschillende dieptes en gevarieerd bodemleven. Als gevolg daarvan heeft het verschillende groeistuipen doorgemaakt." Daarmee revereert Kooijman aan de explosieve groei van flora en fauna, zoals eerder mosselen en nu waterplanten zoals fonteinkruid.  

Om dit tegen te gaan moeten volgens Kooijman verschillende oeverzones aangelegd worden met materiaal dat op andere plekken van de bodem is gehaald. "Daarmee neemt de hoeveelheid hectare dieper waterplantvrij-water toe, krijg je een gezonde natuur en is er meer ruimte voor pleziervaart", legt Kooijman uit. 

Problemen

Warmer weer komt eraan, waardoor Gooiers zich binnenkort weer gaan vertoeven op de randmeren. Watersporters ervaren veel problemen met de waterplanten, die verstrengeld raken in de schroeven van de boten. Hierdoor wordt het vaartuig nagenoeg stuurloos. 

Verschillende plekken uitbaggeren zou ook ecologisch voordelen hebben. De huidige situatie is volgens Kooijman uitstekend voor de groei van algen in het water, die de flora en fauna erin zwaar aantasten. "Daarbij komt dat de waterplanten die nu een probleem veroorzaken wél tegen algen kunnen, dus dan krijg je twee problemen op elkaar."

25 jaar

De stichting houdt zich normaal bezig met het maaien van de waterplanten in de randmeren. Maar uitgraven zou dus een permanentere oplossing moeten zijn voor het waterplantenprobleem. "Het is een ingrijpend proces, waarbij je rekening kan houden met een duur van ongeveer 25 jaar." 

Kooijman geeft aan dat ze eigenlijk al aan te laat zijn voor het aankomende vaarseizoen. Tijdens de coronacrisis is de pleziervaart en de verkoop en verhuur van boten ontzettend gegroeid. Daardoor ontstaat er op de randmeren meer activiteit. 

Luister hele interview terug via deze link.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Zaterdag

Vandaag om 10:00.

Terugluisteren