ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muider brug gaat ondanks protest toch vaker open, onderzoek naar betere oplossing | NH Gooi
  • Woensdag 12 mei 2021 om 16:54 | bijgewerkt: om 23:05 uur
  • Sjoerd Stoop

De Amsterdamse Poortbrug van Muiden gaat vanaf deze zomer toch een stuk vaker open dan nu het geval is. Er was eerder veel protest tegen de langere bedieningstijden, maar burgemeesters en wethouders staan het onder voorwaarden nu toch toe. 

Proef Amsterdamse Poortbrug Muiden
NH Nieuws / Mark Arents

De brug gaat vaker open om de bewoners van nieuwbouwwijk De Krijgsman te helpen. Bewoners aan het water en met een bootje voor de deur, kunnen zo vanuit huis onder de brug door varen en met hun bootjes de Vecht en het IJmeer op.

Andere Muiders hebben daar echter problemen mee, omdat ze vrezen dat het verkeer door het oude deel van Muiden veel vaker vast komt te staan, doordat de brug vaker open gaat. Anderhalve maand geleden toonden ze met een proef aan dat hun vrees waarheid wordt: nadat ze de brug maar voor even openden, stond het verkeer aan twee kanten van de brug muurvast. Met een paar gefrustreerde omstanders tot gevolg. 

Het protest van de Muiders houdt de langere bedieningstijden voor komend vaarseizoen nog niet tegen, zo blijkt vandaag. De gemeente Gooise Meren kondigt aan dat de brug vanaf juni tot half september tussen 9.00 en 21.00 uur vaker open gaat. Maar dat gaat wel onder een paar voorwaarden. Zo gebeurt dat als proef slechts twee vaarseizoenen en wordt alles tussentijds goed geëvalueerd. 

Afspraken

Daarnaast wordt onder meer afgesproken dat de brugwachter de brug alleen open mag doen als de verkeersdrukte dat ook toelaat. Als er bijvoorbeeld een bus aan komt, blijft de brug dicht en ook wordt de opening afgestemd met andere Muider bruggen. 

De gemeente noemt de langere bedieningstijden 'verantwoord en noodzakelijk', vanwege de vele bootjes uit de nieuwbouwwijk. Dat brengt namelijk meer vaarverkeer met zich mee en de bedieningstijden die nu gelden voldoen niet.

Hogere onderdoorgang

Het zou zomaar kunnen dat de zorgen over de verkeersdrukte van Muiders over twee jaar wel verleden tijd zijn. De gemeente wil de komende twee jaar onderzoeken of het ophogen van de brug het probleem kan oplossen. Met een doorvaarthoogte van anderhalve meter moeten sloepjes en andere kleine boten onder de brug door kunnen, zonder dat de brug er voor open hoeft. De doorvaarthoogte is nu slechts zeventig centimeter. 

Bekijk hier hoe de proef met het openen van de brug in maart bijna uit de hand liep: 

NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren