ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vader Fleur Balkestein woest: loopt de doodrijder van zijn dochter straks gewoon weer door Loosdrecht? | NH Gooi
  • Thema Ongeval
  • Maandag 14 juni 2021 om 20:08 | bijgewerkt: dinsdag 15 juni 2021 om 09:38 uur
  • Sjoerd Stoop & Floris van der Woude

Er bestaat een grote kans dat Walter van W., de veroorzaker van het dodelijke ongeluk waarbij de Loosdrechtse Fleur (19) vijf jaar geleden om het leven kwam, straks 'gewoon' weer door Loosdrecht loopt. Van W. heeft de helft van zijn driejarige gevangenisstraf achter de rug en mag op proefverlof. Robert Balkestein, de vader van Fleur, wil koste wat kost voorkomen dat Van W. nog maar een stap in 'zijn' dorp zet. "De kans is veel te groot dat we hem straks tegen het lijf lopen", vertelt hij aan NH Nieuws.

Gedenkplek voor doodgereden Fleur uit Hilversum
Gedenkplek voor doodgereden Fleur uit Hilversum NH Nieuws

De negentienjarige Fleur Balkestein kwam in maart 2016 om het leven toen Walter van W. (58) haar op volle snelheid aanreed met zijn sportauto. De Loosdrechter was op dat moment aan het straatracen met zoon Casper en had bovendien alcohol gedronken. Fleur raakte zwaargewond door het ongeluk en overleed twee weken later. 

De tragische dood van Fleur raakt de Loosdrechtse gemeenschap in het hart. De woede over wat plaatsgenoot Van W. heeft aangericht is groot. De afschuw wordt alleen maar groter als blijkt dat Van W. anderhalf jaar later, voor de rechtbank totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft aangericht. Zo probeert de automobilist onder meer aan te tonen dat niet hij, maar Fleur zelf verantwoordelijk was voor het dodelijk ongeluk. Ze zou volgens hem zonder goed te kijken de weg op zijn gereden. 

Pas anderhalf jaar vast

Van W. wordt veroordeeld tot vier jaar cel, maar tekent met succes hoger beroep aan en krijgt een jaar later uiteindelijk een celstraf van drie jaar opgelegd. Tot teleurstelling van de familie van Fleur. Walter van W. zit nu anderhalf jaar in de gevangenis nadat hij thuis werd opgepakt, omdat hij zich enkele maanden weigerde te melden voor zijn gevangenisstraf. 

Met de helft van zijn celstraf achter de rug, heeft Van W. recht op proefverlof. Dat zou betekenen dat de Loosdrechter, als voorbereiding op zijn vrijlating, weer eens naar huis mag of over straat mag in het dorp. Hij heeft een groot deel van zijn straf immers uitgezeten.

Toch betekent dat dat Van W. weer op de plek komt waar het drama van Fleur zich vijf jaar geleden voltrok. Saillant detail: Van W. woont op steenworp afstand van de plek waar het tragische ongeluk gebeurde en waar nog steeds een gedenkplek staat.

Bezwaar tegen proefverlof

Fleurs vader Robert, kan er met zijn gedachten niet bij dat Van W. straks gewoon weer naar Loosdrecht kan komen. "Ik kan me voorstellen, dat hij een keer met proefverlof gaat, maar dat hij dan ook zomaar weer door Loosdrecht kan lopen, dat snap ik niet", vertelt hij. "Daar heb ik echt grote problemen mee en dat wil ik ook pertinent niet."

Vijf jaar na de tragische dood van zijn dochter heeft Robert nog altijd veel last van wat er toen gebeurd is. "Het heeft zowel fysiek als mentaal heel veel teweeg gebracht. Ik slaap nog steeds erg slecht. Ik heb me er destijds doorheen kunnen slaan, maar ik heb er tot op de dag van vandaag last van. De wond gaat steeds open, ook nu weer."

Fleur's vader hoorde pas onlangs van het aanstaande proefverlof van Van W. Hoe dat proefverlof eruit gaat zien, bepaalt de directeur van de gevangenis waar Van W. vastzit. De officier van justitie wordt gevraagd om daar advies over uit te brengen. Dat advies wordt onder andere gebaseerd op hoe de nabestaanden er tegen aankijken. "Er werd gevraagd of ik er bezwaar tegen heb. Natuurlijk heb ik dit", zegt Fleurs vader.

"Het voelt alsof hij een stukje van zijn vrijheid terugkrijgt, terwijl dat van ons daarmee verdwijnt. Wij worden hiermee veroordeeld"
Robert Balkestein, vader van fleur

Tegenkomen op straat

De nabestaanden van Fleur hopen dat Van W. een locatieverbod opgelegd krijgt voor heel Loosdrecht. Dat moet de kans dat ze hem daadwerkelijk op straat tegen het lijf lopen wegnemen. "Als meneer naar Loosdrecht mag komen, is de kans dat we hem tegenkomen veel te groot.  Het dorp is klein en daar komt nog eens bij dat hij heel dicht bij de plek woont waar alles destijds gebeurd is. Daar komen we nog regelmatig. Je kunt je toch niet voorstellen dat we daar heen gaan en dat we hem dan tegenkomen? Of dat andere vrienden en bekenden van Fleur dat overkomt? Dat moeten we toch niet willen?"

Los van de plek van het ongeluk, komt volgens Balkestein ook het dagelijks leven van de nabestaanden onder druk te staan. "We gaan vlakbij vaak zwemmen of het water op. We pakken een terrasje met vrienden of we gaan simpelweg boodschappen doen. Loosdrecht is een kleine gemeenschap. De kans dat je hem tegenkomt is heel groot. En steeds zullen we er weer mee geconfronteerd worden. Het voelt alsof hij een stukje van zijn vrijheid terugkrijgt, terwijl dat van ons daarmee verdwijnt. Wij worden hiermee veroordeeld. En dat terwijl we er zelf eigenlijk heel weinig tegen kunnen doen. Dat voelt machteloos."

Tekst gaat verder onder de foto.

Bloemstukken in Loosdrechtse berm vormen naam omgekomen Fleur
Bloemstukken in Loosdrechtse berm vormen naam omgekomen Fleur HFV/Caspar Huurderman

Dat het ongeluk en de slepende rechtszaak daarna heel Loosdrecht hebben bezig gehouden, speelt voor Robert ook mee. "Er zijn nog heel veel mensen woedend om wat er allemaal gebeurd is en hoe meneer zich vervolgens heeft gedragen rondom de rechtszaken, maar ook toen hij later dacht dat hij boven de wet stond en weigerde de gevangenis in te gaan", vertelt hij. "Ik ken heel veel mensen in Loosdrecht en ook heel veel mensen hadden een band met Fleur. Niemand wil dit. Het zou zomaar kunnen dat iemand straks voor eigen rechter gaat spelen, bijvoorbeeld. Is dat wat we willen?"

Woede

Dat de woede er in het dorp er nog altijd is, blijkt vandaag op straat. Veel Loosdrechters weten wat er speelt en weten maar al te goed dat de kans bestaat dat ze Van W. straks tegenkomen. Bewoners willen het liefst anoniem blijven, maar vertellen luid en duidelijk wat ze van de kwestie vinden. "Dat je iemand kan doodrijden en na anderhalf jaar weer vrij mag rondlopen. Belachelijk", vertelt een buurtbewoner. Een ander zegt: "Het is toch te belachelijk voor woorden. Hij moet wegblijven."

"Als hij terugkomt heeft hij geen leven meer hier. Mensen zorgen wel dat hij wil verhuizen"
Een Loosdrechtse op straat

Een Loosdrechter die het ongeluk vijf jaar geleden van dichtbij meemaakte, klinkt ook resoluut. "We hoeven hem hier voorlopig echt niet terug te hebben. Ik begrijp heel goed dat de familie dit wil tegengaan", zegt hij. Een ander weet ook zeker: "Als hij terugkomt heeft hij geen leven meer hier. Mensen zorgen wel dat hij wil verhuizen", zegt ze.

De verschillende bewoners van het dorp houden er allemaal dezelfde mening op na. Er is bijna niemand die het voor Van W. opneemt. 

Afwachten

Of Van W. straks echt weer mag rondlopen in Loosdrecht of dat er toch een locatieverbod voor hem gaat gelden, moet binnenkort duidelijk worden. De omvang en de voorwaarden van het proefverlof van Van W. wordt nu bepaald. Wanneer dat precies bekend wordt, is niet bekend. Het openbaar ministerie wil vanwege de privacy van onder meer de nabestaanden niet inhoudelijk op de kwestie reageren. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren