ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Als oud papier ophalen stopt, worden Gooise verenigingen nog drie jaar doorbetaald | NH Gooi
  • Thema Algemeen
  • Maandag 05 juli 2021 om 15:03 | bijgewerkt: om 17:22 uur
  • Sjoerd Stoop

Als Gooise sportclubs, muziekverenigingen en kerken straks geen oud papier meer kunnen ophalen, omdat de Gooise afvalverwerker GAD dat voortaan zelf gaat doen, kunnen ze er op rekenen dat ze nog zeker drie jaar doorbetaald krijgen. Dat voornemen heeft de GAD, zo verzekert beleidsadviseur Inger van Gelderen. Het hele plan hangt nog wel af van hoe het algemeen bestuur van de afvalverwerker er over denkt. Deze week wordt de knoop doorgehakt.

Oud papier
GAD Gooi en Vechtstreek

De Gooise afvalverwerker wil het oud papier zelf weer gaan ophalen om geld te besparen. Dat moet gebeuren, omdat er vanaf komend jaar zeker 3,2 miljoen euro bezuinigd moet worden. Een deel daarvan moet dus komen van het oud papier: de GAD denkt dat straks op te halen samen met andere soorten van afval. Daarmee bespaart de afvalverwerker geld, maar het oud papier ophalen gebeurt ook beter. 

Door het oud papier zelf op te gaan halen, dupeert de Gooise afvalverwerker vele tientallen Gooise sportclubs, muziekverenigingen en kerken. De verenigingen verdienen nu nog elk jaar meer dan 250.000 euro met het ophalen van oud papier, per vereniging loopt het bedrag op tot 15.000 euro. Met dat geld dekken de verenigingen een groot deel van hun begroting. Ze vrezen nu dan ook te moeten ophouden met bestaan als ze dat geld mislopen. 

Nog zeker drie jaar geld

Toch hoeven de Gooise verenigingen niet meteen te vrezen dat ze de stekker eruit moeten trekken, zo stelt de GAD. Als ze straks geen oud papier meer mogen ophalen, gaat de geldkraan niet meteen dicht. De verenigingen kunnen rekenen op een 'overgangsperiode' van zo'n drie jaar. "Dat plan hebben we, omdat we heel goed snappen dat ons voornemen grote gevolgen heeft voor de verenigingen", zegt Van Gelderen.

Tekst gaat verder onder het kader.

Gooise afvalverwerker: "Hulp van verenigingen erg waardevol"

De Gooise afvalverwerker benadrukt nog eens dat het de hulp van verenigingen erg waardevol vindt, maar dat het echt niet anders kan dan het oud papier voortaan zelf op te halen. "De hoeveelheid papier en karton neemt erg toe, zonder dat het aantal op te halen kilo's toeneemt", vertelt Van Gelderen. "Dat komt vooral doordat er steeds meer grote kartonnen verpakkingen van online aankopen worden aangeboden. Dat heeft veel meer werk, zonder dat het meer oplevert. Dat zorgt ervoor dat de druk op verenigingen toeneemt, ook vanwege het aantal vrijwilligers. Daar komt nog eens bij dat we te maken hebben met de veiligheid van vrijwilligers achter de vuilnisauto. Normaal gesproken was het een kwestie van een container aankoppelen en legen, maar er staat steeds vaker ook veel papier en karton naast de containers. Dat moet ook veilig weggehaald worden."

Het zelf ophalen van oud papier door de GAD moet alles vooral efficiënter maken. "We willen het oud papier professioneel elke vier weken laten ophalen door onze mensen. We passen het dan in op de gewone ophaalkalender. Zo kunnen we groei van het werk opvangen en kunnen we mensen blijvend garanderen dat hun papier goed opgehaald wordt."

De GAD hoopt samen met de verenigingen tot een alternatief plan te komen om ervoor te blijven zorgen dat de verenigingen geld kunnen verdienen. "We betalen eerst deze drie jaar door, zodat verenigingen aan de ene kant kunnen onderzoeken hoe ze zelf wat kunnen doen.  Maar ook zodat we samen met gemeenten en verenigingen kunnen kijken wat we kunnen bedenken zodat verenigingen en hun vrijwilligers toch betrokken blijven. We denken nu aan andere klussen, zoals zwerfafval ruimen of het verzamelen van elektrische apparaten, maar ook het geven van educatie op scholen. Hoe dat er allemaal precies uit gaan zien moeten we nog bekijken, maar het is voor ons echt niet zo dat we het geld willen weghalen bij de verenigingen. Met andere klussen kunnen de verenigingen wat ons betreft net zoveel verdienen als nu, als ze bereid zijn om daar net zoveel tijd in te steken. Tot we daar een plan voor hebben betalen we ze door, zonder dat ze er wat voor hoeven doen."

Veel ophef en spannende dagen

Het stoppen met het ophalen van oud papier zorgde de afgelopen weken voor veel ophef. Naast noodkreten van meerdere verenigingen, bleek er ook politiek veel tegenstand. Bijna alle gemeenteraden bleken het oneens met het plan van de GAD en droegen burgemeesters en wethouders op te gaan praten over het schrappen of aanpassen van de betwiste plannen.  

Wat er gaat gebeuren met het ophalen van oud papier, blijft voor de verenigingen nog een paar dagen spannend. Komende donderdag vergadert het algemeen bestuur van de GAD. "Het kan echt twee kanten op", weet Van Gelderen. "Of ze gaan akkoord met het voorstel en het ophalen van oud papier door verenigingen stopt definitief, of het wordt afgeserveerd. Welke kant het op gaat, durf ik ook echt nog niet te zeggen."

Als het algemeen bestuur van de Gooise afvalverwerker akkoord gaat met de bezuinigingsvoorstellen zou het wel snel afgelopen kunnen zijn met het ophalen van oud papier door verenigingen. "Wanneer precies, moeten we nog bekijken. Maar we hebben het wel degelijk over de korte termijn."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren